неделя, 19 Януари 2020 21:49 ч.

Новият игумен на Бачковския манастир: Разплитам оплетеното

Градежът в Светата обител ще продължи, но има неща, които са правени, а не е трябвало
08.01.2018   |   14:02
Прочетена: 1046   |
Коментари: 0
Новият игумен на Бачковския манастир: Разплитам оплетеното

Имам задача - да разплета оплетеното. Дойдох от далечно място в Бачковската обител място единствено с мисълта да служа на Бог. Все още опитвам да разбера подробности около строежите и проектите, които са изпълнявани тук. Това каза навръх Богоявление архимандрит Самуил, новият игумен на Бачковския манастир.

Не че има нещо нередно, но за жалост има неща, които са правени, а не е трябвало, обясни игуменът. Застилането на двора на манастира продължава. Отец Самуил обаче още не се е  запознал с проекта, договорните отношения и цените. 

Първо трябва да се запозная с реалната ситуация в манастира. Ще градим ползотворно - това, което е добро, законно, ще бъде продължено. С Божия помощ ще започнем и нови неща, които са нужни, казва новият игумен. 

Нужно му е и време, за да се запознае с хората в манастира - и с монасите, и с тези, които работят тук. Това ме задължава решението да живея като православен християнин. Всичко добро за манастира - не само за външния му вид, но и за духовния му облик, ще бъде изградено. Както знаем, и най-прекрасният дом без хора вътре е безсмислен и безполезен, обяснява игумен Самуил.  

Радващо е, че по светлите празници стотици вярващи от цялата страна са посетили светата обител. Всеки ден е пълно с хора, които се покланят на Божията майка. Всички обичат Бачковската обител, Света Богородица е помагала на всички, обяснява архимандрит Самуил.

И на мен Света Богородица ми е помагала много и ми помага всеки ден. Дори в ситуацията, в която съм в момента - да ми се налага да ръководя този голям духовен дом, който доскоро не съм познавал - това е  повод за голямо напрежение. Тъкмо обаче заради помощта на Божията майка някак си не съм притеснен, трудно ми е, тежко и смутено ми е, но не съм притеснен. Надявам се добрите ми намерения да получат подкрепата на Божията майка, казва негово високопреподобие.   

В тези светли празници бих се радвал всеки, който нарича себе си православен християнин, вярващ човек, да знае в какво вярва. Пожелавам от сърце на всички ваши читатели да научат молитвата „Отче наш”, да отворят сърцата и душите си за Божието слово, казва новият игумен на Бачковската обител.

Новият игумен на Бачковския манастир: Разплитам оплетеното

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...