неделя, 23 Февруари 2020 06:29 ч.

НС ратифицира договора за приятелство с Македония

18.01.2018   |   10:40
Прочетена: 599   |
Коментари: 0
НС ратифицира договора за приятелство с Македония

44-ото Народно събрание ратифицира единодушно със закон Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, предаде БГНЕС. Мариян Гьорчев, посланик на Република Македония, присъства в залата.

На първо гласуване законът бе приет единодушно от 182 народни представители, а на второ бе подкрепен от всички гласували 186 депутати.
Депутатът от ОП Красимир Богданов запита кой има полза от липсата на приятелски отношения между България и Македония - със сигурност не и хората от двете страни на границата. „Днес правим опит да успокоим душите на онези стотици хиляди българи, които загинаха в името на един свят идеал, завещан ни от Левски, Ботев, Даме Груев. Някак неуместно звучат въпросите нормално ли е между две братски държави да няма инфраструктура, икономически и културни връзки. Хора с еднакви фамилни имена и история да не се познават“, посочи Богданов. „Да не приемаме този договор за край, а като начало за това, че Македония и България могат да покажат, че Балканите бъдат място на мир, просперитет и единство“, каза още Красимир Богданов.

Подписването на договора за добросъседство с Македония е исторически пробив в историята на двете страни, убедена е депутатът от ДПС Ирмен Мехмедова. „България е председател на Съвета на ЕС и един от основните приоритети е темата Западните Балкани. Те могат да бъдат консолидирани на принципа на заедността и толерантността“, посочи Мехмедова. Тя изтъкна, че ДПС приветства усилията на правителството за присъединяване на Република Македония към ЕС.

Ние ще подкрепим ратификацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, обяви Кристиан Вигенин от БСП. „Смятам, че верният прочит е първият, което не значи, че не трябва да бъдем внимателни по въпроса как този договор ще бъде реализиран на практика“, каза още Вигенин.

Според Пламен Манушев от ГЕРБ Договорът за добросъседство с Македония ще даде възможност на всички, които се чувстват българи в Македония да го кажат свободно, да не се страхуват, че са българи. „Днес е исторически ден за България. Само преди 26 години в този парламент държавата ни е признала Македония като независима държава“, заяви той.

„Нашите народи, които в миналото са били един, ще продължат да бъдат такива и договорът дава възможност за това. Договорът не е предателство, а исторически пробив в отношенията между два братски народа“, посочи Пламен Манушев.

„Трябва да сме много внимателни, защото съм уверен, че в момента Република Македония следи внимателно какво говорим от тази трибуна и с каква нагласа пристъпваме към ратификация на този договор. Много зависи как се чете този договор и дали в него се виждат възможности за отношенията между България и Македония или пропаст.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...