понеделник, 22 Януари 2018 08:22 ч.

Обзор 2017: Родопите станаха магнит за туристи и кинаджии

Отиде си Железния Величко, Милка Манева пое отбора по щанги за деца
31.12.2017   |   20:40
Прочетена: 1784   |
Коментари: 0
Обзор 2017: Родопите станаха магнит за туристи и кинаджии

2017 г. в Смолянска област премина под знака на туризъм, саниране, вода, хайдутство и издирване на изчезнали младежи. Най-спряганата тема през 2017 г. в родопските общини бе туризмът, а най-мащабният проблем - нападението на бръмбара корояд в горите. Най-голяма болка родопчани изпитаха от внезапната кончина на щангиста Величко Чолаков - Железния. За него траур обявиха Смолян и Неделино. 

За Смолян тази година бе първата, в която се използваше откритата  от премиера главна пътна комуникация в областния град, чакана повече от 35 години.

С 28 млн. лв. бяха направени близо 4 км главен път с тунел, мост и кръстовище в Смолян, които да изведат от града товарния поток и да поемат натоварения трафик към бъдещия ГКПП - Рудозем.

Освен с нов път, смолянчани се сдобиха и с приветливи сгради. Тази година областният град отново се нареди сред отличниците в страната по саниране.

Общо за последните две години обновените блокове са 35. Управата има договори със сдруженията на собствениците за още 60, които е входирала в Българската банка за развитие. С реализацията им над 90% от големите жилищни сгради в града ще са с нов облик, сочат от общината. 

От община Смолян белязаха и знаково годината, като откриха нова уникална табела на входа на града. Атракцията вече е документирана в селфито на стотици туристи.

В общините Смолян и Девин това лято се снима и най-новият български сериал “Дяволското гърло”. Редица състезания, културни мероприятия и прояви се проведоха през годината в Смолян.

Сред тях бе и внушително по присъствие на деца от цялата област второ издание на конкурса "Аз раста патриот". То бе инициирано от журналиста на "Марица" Петя Гайдарова и се проведе от Областната управа под патронажа на губернатора Недялко Славов.  

Открит скелет на жена в хотел пък скова Смолян. Останките бяха намерени във вентилационна шахта под басейна. Предполага се, че жертвата е намерила смъртта си в зората на демокрацията, но следствието още нищи случилото си. Пълна покруса предизвика внезапната кончина на щангиста Величко Чолаков.

След смъртта му отборът от деца в Смолян е поет от изкачилата се тази година на втора позиция в класирането на Олимпиадата от Лондон щангистка Милка Манева. 

Най-притеснителното за годината за смолянчани бе издирването на двама младежи. 20-годишният Ивелин Узунов вдигна два пъти на крака местните и органите на реда. Но всичко се размина с хепиенд. Мъжът би открит жив и здрав.

Трагична обаче се оказа годината за другото семейство с издирвано момче от Кутела. 27-годишният Димитър Семерджиев бе открит мъртъв след полет с колата на семейството в пропаст по пътя за Пампорово. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
881
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...