вторник, 23 Юли 2019 17:34 ч.

Обитатели на 80 мезонета: Дайте ни работа, а къщи сами ще си построим!

Вода до вторите етажи не стига, в избите - течове, жалват се наемателите на VIP квартала
31.08.2013   |   07:34
Прочетена: 1821812   |
Коментари: 7
Обитатели на 80 мезонета: Дайте ни работа, а къщи сами ще си построим!
Автор на снимката: Евгени Цветков

Европейският съюз да ни даде работа, а не да ни строи къщи. За какво ни са, като във всички семейства има безработни и се чудим как да си плащаме наема, тока, водата. Така Руска Есева, една от обитателите на VIP квартала срещу Руския пазар, коментира намерението на германски инвеститори да строят нови жилища за малцинствата в Пловдив. Руска е на 53 години и разказва, че навремето е работила в сладкарски цех, в “Ален Мак”, В КЦМ, но сега никъде не може да се уреди.
Преди години тук, до Шекера, имахме своя къща. Беше на един етаж, но с три стаи, с баня и бол вода. Беше по-малка, но сто пъти по-хубава от тази, на която є викате палат, маха към крайната къща на ул. “Кипарис” жената с топли кафяви очи. Къщата беше наша, наем не плащахме както сега - вали-гърми, трябва да дадеш 50 лева. Вода до втория етаж не стига, улукът се е скъсал и като завали, тече. “Жилфонд” ни взима парите за наеми, но за десет години веднъж не са дошли да направят ремонт, недоволства мъжът, представил се като Асен Асенов. Улицата е недовършена, асфалт няма и след дъжд до ушите тънем в кал, недоволства наемателят.


 Двуетажните къщи са построени на калкан в четири редици.


Още два сектора има откъм Шекера. Общо са 80. Когато започнаха да строят селището, събориха всички постройки с обещанието да настанят техните обитатели в новите домове. Така и стана с тази разлика, че сега са длъжни да плащат наем. Мезонетите са с хол, стая и кухня на първия етаж и две спални на втория. И на двата етажа има санитарни възли с баня.


С изключение на крайната улица всички останали са асфалтирани и са сравнително чисти. Повечето от типовите къщи са ремонтирани от самите наематели. Боядисани са в по-ярки и наситени цветове - бордо и керемидено, някои са опасани с огради от ковано желязо. Зад портите са вкарани коли, тук-таме са сложени бели тенти и масички. До една от къщите е построен гълъбарник, в други две са отворени магазин за хранителни стоки и закуски. В съседство се налива външна стълба. Повечето мезонети имат PVC дограма, сателитни чинии, плочки, налепени по външни стени, вероятно са красота. Дори и насред работния ден животът в махалата кипи. Пред къщите е пълно с народ. Жените готвят, премитат, перат и се жалват, че масово са безработни. Уточняват, че не са роми, а са турци, но са запазили българските си имена, защото живеят в България. Гневят се, че освен недостиг на вода на горните етажи има течове на канализационните тръби в избите.
Елате да видите, от влагата всичко мухлясва, лошата миризма стига до стаите, чак не можем да спим, разказва Виолета Андреева. По тръбите в мазето наистина се вижда теч, а по вещите - мухъл. Така е от първия ден, в който се настанихме тук, много пъти се жалваме, но никой не ни обръща внимание, само искат да даваме пари, нарежда Виолета. Къщата є е обзаведена с мека мебел, на спалните са метнати лъскави покривки, килимите блестят от чистота, плочките на пода светят, тапетите са със сребристи нишки.


 Заради течовете тротоарът започна да пропада, сочи съседът на Виолета и хуква през глава да обслужва клиентите, дошли да купят закуски. Друга съседка, нарекла се Кристина Йорданова, показва черно петно на тапета във фоайето. Разправя, че детето є е с астма заради влагата, която търпят от години.


Спираме да плащаме наемите, ако “Жилфонд” не направи ремонт, решава мнозинството, наизлязло на улицата. По данните на “Жилфонд” наемателите са 84 семейства. В някои мезонети живеят по четирима, в други фамилиите са 10-членни. В зависимост от плодовитостта, обясняват словоохотливо обитателите.


В дъното на една от улицата цялата многолюдна челяд е насядала на тротоара и изчуква орехи. Ще продават, след като ги изчистят. Какво да правим, работа няма, оплакват се един през друг жителите на мезонетите.


Тая няма да стане, няма да ни откажат от гурбета с нови къщи, отсича Ваня Михайлова, отпивайки на малки глътки от кафето и разказва, че синът є, снахата, двете им деца, брат є, неговата жена и техните деца са заминали в Германия и не искат да се връщат в хубавите къщи, защото в България няма работа. В Дортмунд си взимат 50 евро на ден, в Пловдив в най-добрия случай - 280-300 лева. Кой ти дава в България 50 евро на ден, разправя Ваня. Родата є вече две години и половина живее в Германия. Професия нямат, работят нелегално, където и каквото падне, но пак е по-добре, отколкото тук. Като са отишли, не знаели немски, разбирали са се с пръсти и тук-таме на турски, но постепенно са понаучили някои думи, описва гурбета жената и се залавя да чисти орехи.


Накараха децата ни да ходят в Германия и Франция да се е.... за пари, какво да правят, като тук няма работа, аз също щях да отида, но съм вече дърта, оглася шумно улицата възрастна дебела жена. И аз бих отишла, подхваща почти момиче с бебе в количка. Нямам пари да го храня, какво от това, че живея в двуетажна къща, отронва оклюмало младата майка.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...