вторник, 20 Февруари 2018 05:24 ч.

Образованието - качамак, прави се с постоянство

15.04.2009   |   21:35
Прочетена: 1154   |
Коментари: 0
Образованието - качамак, прави се с постоянство

Ако не продължат усилията ни в областта на образованието, България не я чакат добри дни. Образованието не е просто една от областите на живота, заяви в Пловдив министър Даниел Вълчев. Той бе в Града под тепетата заедно с ресорния си заместник Кирчо Атанасов за четвъртата национална конференция „Училището  -  желана територия на ученика". Министърът с ентусиазъм се нареди сред посрещачите от школски духов оркестър и дори посвири на фанфари, като разказа на децата как го е правил в ученическите си години. По-късно пред участниците във форума той довери, че е научил как се прави качамак от баба си Калина. Тя беше учителка, поясни Даниел Вълчев. И казваше, че за да стане добра мамалига, трябва много любов и постоянно бъркане. И с образованието е така: трябва много любов и постоянство. От образованието пък зависи дали ще бъдем в клуба на проспериращите държави, или ще се наредим на опашката за помощи, поясни Даниел Вълчев.

Министърът със сдържано раздразнение коментира как парламентът още не намира време да разгледа новия закон за средното образование, но успява да гласува други  -  изборни, съдебни и т. н. С риск да звучи глуповато все пак ще кажа, че съм оптимист и до последния момент ще настоявам това да се случи. Ако ли не  -  с подзаконови актове ще бъдат уредени и ще влязат в сила от есента най-съществените положения от него, зарече се Вълчев. По-късно стана ясно, че до края на април екипът на МОН ще реши кои да бъдат те. Сред обсъжданите въпроси са дисциплината, учебната година на седмокласниците и носенето на религиозни символи в училище.

В тридневната програма на форума са представени 89 доклада. Разработката „Физика с Ромео и Жулиета" бе сред най-коментираните проекти. Идеята  -  емоционалните трепети и дълбините на взаимоотношенията да се представят чрез законите на физиката, допаднала страшно на децата от икономическата гимназия „Раковски" в Ямбол. Любовното привличане например там се обяснява чрез законите на гравитацията. Сценичното представяне е поверено на две двойки  -  една автентична и една съвременна. Младите хора играят и коментират на фона на мултимедийна прожекция от типа „научнопопулярен филм". Утре участниците в конференцията ще посетят училища в Пловдив, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково. В програмата за деня има боядисване на яйца, барбекю с преподавател от корпуса на мира, демонстрации на мултимедийни уроци и интерактивни игри.  

 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...