вторник, 18 Февруари 2020 23:55 ч.

Общината отказва за смъкне такса "подготвак"

На когото му е скъпо, може да запише детето в групите в училищата – там е без пари
11.09.2017   |   15:53
Прочетена: 828   |
Коментари: 0
Общината отказва за смъкне такса "подготвак"

Местната управа в Пловдив отказва да регламентира по-ниски такси на 5- и 6-годишните подготваци в детските градини. Позицията е, че семействата им твърдо ще продължат да внасят по 50 лева на месец, колкото се събират и за децата в първа и втора група. Общината няма намерение да смъкне таксата, въпреки че в момента държавата отпуска повече пари за малчуганите в задължителните подготвителни трета и четвърта трупа и следва дялът, който плащат родителите, да е по-малък.

Не се обмисля промяна в регламента даже след задочен сблъсък по въпроса между просветния министър Красимир Вълчев и зам.-кмета Стефан Стоянов. По време на визитата си под тепетата министърът напомни, че таксите за подготваците в градината в настоящия момент трябва да са по-ниски и вече е изпратил писма за това до общините. Годишно държавата дава по 30 млн. лева допълнително за децата на 5 и 6 години, които са в задължителните подготвителни групи в детските градини, посочи министър Вълчев. Това прави финансиране от 30 лева на дете всеки месец. При това положение е редно общините да събират по-малък дял от родителите, обясни той. С осигурените средства към момента държавата покрива възнагражденията на персонала и осигуровките, както и режийните за ток и вода, уточни Вълчев. Така на практика не се финансира единствено храната на подготвачетата.

Когато влезе в сила и задължителната забавачка за 4-годишните, ще бъде направена крачка за дофинансиране от държавата и на отглеждането на децата в тази възрастова група в градините. А в следващите години се очаква заделяне и на още средства за задължителното предучилищно обучение, тъй като не е логично родителите да са длъжни да пратят децата, но да плащат за това. Вече на няколко пъти и зам.-министър Деница Сачева заяви, че таксите за подготваците трябва да се намалят до символични суми.

Няма да има промяна в Пловдив, категорично заяви обаче зам.-кметът Стефан Стоянов, независимо от изявленията на министъра. „В момента има около 1000 деца в подготвителните групи в училища, където не се събира такса. Но в детските градини не може, защото има повече персонал и хранене”, каза той.

По повод на предстоящото задължително обхващане и на 4-годишните в забавачките Стефан Стоянов увери, че учебните заведения в Пловдив имат капацитет за това. Той добави, че в момента 70% от училищата с начален курс са на едносменен режим и при по-стриктно регулиране на приема могат да приемат повече деца и в подготвителните групи.


Зам.-кметът Стефан Стоянов не очаква драстични промени в община Пловдив, след като влезе в сила подготвяната в момента нова система за финансиране на учебните заведения. Както „Марица” писа, тя предвижда допълнителни пари за училища и градини с малко деца, в отдалечени райони или с преобладаващ брой ученици от малцинствата и от семейства с нисък образователен статус. С извършеното вече обединяване на детски градини сме решили въпроса с бюджетите на заведенията, които преди страдаха от финансов дефицит, каза Стоянов. Подобни проблеми в училищата пък по думите му са отстранени след обединяването на ОУ „Душо Хаджидеков” с изнемогващото финансово ОУ „Георги Бенковски”, където вече е направен ремонт и са приети две паралелки първолаци.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...