понеделник, 20 Януари 2020 05:17 ч.

Обявиха бедствено положение и в Подбалкана

Ураганът разруши покрив на училищен стол и на крило от болницата, постарадаха автомобили
18.01.2018   |   14:20
Прочетена: 7222   |
Коментари: 0
Обявиха бедствено положение и в Подбалкана

Бедствено положение за част от селища в община Карлово обяви кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. Ураганият вятър с напорни екстремни пориви и пулсации продължава.

Преди броени минути той разруши асфалтовото покритие на едното крило на покрива на МБАЛ "Д-р Киро Попов", в което са настанени личните лекари. Асфалтовата маса е засипала линейка и две леки коли, паркирани в двора на здравното заведение. По същото време вятърът обърна павилион в близост до офиса на ЦКБ.

Понесен от стихията, павилионът повреди автомобил на банката, спряна пред входа и на ул. "Ген. Карцов". Покривът на стола на СУ „Христо Проданов“ в гр. Карлово е отнесен от силния вятър и училището работи с намалени часове. Отнесен е и покривът на здравната служба в с. Васил Левски.

Пътуването в региона е опасно, колите едва се удържат върху настилката. Вятърът подхваща водата от малки крайпътни локви и вледенена я праща под гумите на автомобилите. От крайпътните дървета хвръчат сухи клони, които падат върху автомобилите.

В прохода Козница на Подбалканския път екипи на РС Пожарна беозпосност и защита на населението и на пътните служи продължават да разчистват затрупаното от паднали дървета и клони трасе.

Вятърът прекърши електрически стълб в село Васил Левски и нанасе още щети върху електрозахранването в района. Два екипа от общинска администрация и екип на районна служба Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението (РС „ПБЗН“) Карлово работят от сутринта и провеждат спешни спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.

Кризисният щаб на община Карлово приема сигнали за щети и прави всичко възможно за тяхното бързо отстраняване.
Бурният вятър, с напорни екстремни пулсации и пориви, нанася множество материални щети на територията на цялата Карловска община.

На спешните телефони при оперативните дежурни на община Карлово - 0335/54 555, GSM 0896 686 704, са получени множество сигнали за изкоренени дървета, нанесени щети на МПС-та, паднали клони, билбордове и електрически кабели.
Електрозахранването в с. Левски, с. Иганово и кв. Сушица към момента е възстановено. Поддържа се непрекъсната връзка с всички експлоатационни дружества, както и с РС „ПБЗН“ Карлово и РУ на МВР Карлово за оперативна съгласуваност и максимално бързи действия при отстраняване на щетите, нанесени от бурния вятър.

Със заповед № 41 от 18.01.2018 г. на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, съгласувана с Регионално управление на образованието (РУО) Пловдив, е обявен неучебен ден за училищата в гр. Клисура.
Общинският щаб и лично кметът д-р Емил Кабаиванов изказват огромната си благодарност към екипите на РС „ПБЗН“ Карлово и EVN, за бързата им реакция по отстраняване на множеството щети.
По информация на РС „ПБЗН“ Карлово силният вятър ще намалее към 16.00 часа, до тогава община Карлово призова гражданите да излизат от домовете си само при спешни и неотложни нужди.

На снимките: дворът на болницата в Карлово е покрит с дъски, клони и ламарина

Обявиха бедствено положение и в Подбалкана
Обявиха бедствено положение и в Подбалкана

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...