понеделник, 20 Май 2019 14:36 ч.

Окошариха шеф на частен ВЕЦ за незаконна сеч

10.03.2010   |   16:20
Прочетена: 4970   |
Коментари: 700
Окошариха шеф на частен ВЕЦ за незаконна сеч

Единият от вече бившите управители на фирма “Стобог” - Велинград, Богдан Богданов отнесе 10 месеца затвор заради незаконна сеч. Дружеството е известно в областта с това, че е сред първите инвестирали в изграждането на малки водноелектрически централи в региона. При строителните работи на едната от тях ВЕЦ “Долене” в едноименната местност работници на частната фирма изсекли 53 дървета. За сечта обаче дружеството нямало разрешителни от ДДС “Алабак”, на чиято територия попада въпросният терен. По време на разследването станало ясно, че Богданов наредил на подчинените си да разчистят участъка.

Преди ден Районният съд във Велинград го призна за виновен и го осъди на 10 месеца затвор при строг режим. Богданов ще плати и 3 хиляди лева глоба на държавата.
Работниците, които извършили сечта пък се “отърваха” само с пробация. Присъдите не са окончателни и най-вероятно ще бъдат обжалвани пред Окръжния съд в Пазарджик. Магистратите постановиха Богданов да изтърпи още 8 месеца на топло по стара присъда от 2004 година. Докато вървеше делото срещу него, съдружниците в “Стобог” взеха решение да освободят Богданов от поста.
Занапред фирмата ще се управлява от германеца Гералд Сайферт.

ПРЕДИСТОРИЯ
Дружество “Стобог” бе създадено по времето, когато кмет на Велинград бе д-р Цветан Дафов. Първоначално общината в курорта имаше 10 процента участие във фирмата. Впоследствие обаче общината бе елиминирана.

 

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...