вторник, 15 Октомври 2019 20:59 ч.

Омайваме туристите с въжена линия между хълмовете

18.01.2018   |   08:39
Прочетена: 1652   |
Коментари: 0
Омайваме туристите с въжена линия между хълмовете

Швейцарци предлагат въжена линия да обедини в пръстен тепетата на Пловдив - тази новина обиколи медиите в края на 2015 г. Съоръжението ще стига до Гребния канал, река Марица и панаира, разказа за "Марица" Жорж Трак като техен представител.

Международната консултантска фирма Maxmakers е готова да проектира и построи въжената линия между тепетата. Швейцарските специалисти дори бяха внесли свое предложение в общината.

Каква е идеята?

Бързият, безопасен, екологичен, евтин и безшумен транспорт е позната практика в цяла Европа. За българите обаче подобна идея още е в сферата на фантастиката. Съоръжението бе замислено да се изгражда поетапно и така да е готово за Пловдив - Европейска столица на културата през 2019 г. "Проектът е сериозен, той касае бъдещето на града и е в състояние да направи достъпа до културно-историческото ни наследство цивилизован, лесен и удобен, да приобщи и оживи емблематични зони в него”, обобщи инициаторът Жорж Трак. Въжената линия е двулентова с дължина около 5 километра. Малките кабинки ще се движат безшумно на височина 4-5 метра над уличната мрежа и на 40 м височина между Сахаттепе и Тексимтепе. Кабинките ще бъдат 12 местни.

Маршрутите

се базират на пръстен с 5-километрова въжена линия. Тя затваря същинския център на града, като стартовата  точка е Панаирният град, и по-точно покривът на многофункционалния паркинг. Първият маршрут е планиран от панаира до площад "Шахбазян", където ще има междинна станция за прекачване. След това въздушната линия ще минава покрай ресторант "Рахата" на Небеттепе, през Таксимтепе и ще стига Сахаттепе. Крайната  станция е на Бунарджика - източно от Руския паметник. Общата дължина на маршрута е 1200 метра.

Омайваме туристите с въжена линия между хълмовете

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...