понеделник, 22 Януари 2018 08:21 ч.

Осем министри гласували с „не“ еднополовите бракове

03.01.2018   |   14:05
Прочетена: 542   |
Коментари: 0
Осем министри гласували с „не“ еднополовите бракове

Не само министрите на Патриотите са гласували против Истанбулската конвенция, а и такива на ГЕРБ. 8 министри, което е една трета от кабинета, са се обявили срещу ратификацията на документа. Това разкри вицепремиерът Валери Симеонов след заседанието на Министерския съвет.

"Не търсете политическо противопоставяне. Случват се и такива неща на МС, мнозинството надделя. Нещата отиват към корекция на текстовете със съпътстваща декларация", коментира Симеонов.

Той не каза имената на колегите си, които са се опънали на толерантността и разчупването на стереотипите с отваряне на вратичка към узаконяването на еднополовия брак благодарение на конвенцията. Поясни обаче, че против са гласували тези министри, които били нормално сексуално ориентирани, пише Канал 3. "Имаше достатъчно привърженици на нормалните сексуални отношения", възтържествува Симеонов.

Дали премиерът Бойко Борисов е бил сред тях, коалиционният партньор не забелязал, защото по време на гласуването гледал в друга посока, призна той.

До голяма степен той и колегите му, които били против ратификацията на конвенцията, били успокоени с обещанието за съпътстващата декларация, в която Народното събрание да уточни българската позиция и да премахне страховете им. На уточнението, че вицепремиерът Екатерина Захариева отрича в конвенцията да се говори за трети пол, Симеонов отвърна, че не иска да влиза в детайли какво пише.

"Става въпрос за позиция, която сме взели. Всеки заема позиция, с оглед на своята компетентност и своите убеждения. Повтарям, че не само ОП, 8 човека от министрите гласуваха против. И мисля, че това е нормален начин за взимане на решения - мнозинството взима решения. Така е в НС, дали ни харесва, или не. не мисля, че трябва да се влиза в детайли. След като сме изразили една позиция, значи имаме основание и притеснения", потвърди той. По думите му след обсъждането в НС и съпътстващата декларация, която трябва да се добави, не би трябвало да има такава опасност.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
881
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...