сряда, 18 Юли 2018 09:34 ч.

Остъкленият балкон - като въшка на челото

Народът масово преустройва терасата на принципа "както каже жената"
06.12.2017   |   19:43
Прочетена: 1968   |
Коментари: 0
Остъкленият балкон - като въшка на челото
Автор на снимката: Снимки Атанас КЪНЕВ

Балкон на ул. „Вечерница” в „Западен” замалко не падна при санирането на блока. Когато строителите вдигали скелето, парапетът на терасата поддал от тежестта на закрепването. Проблемът лъснал, когато майсторите започнали да махат старите открити и остъклени тераси, разказаха за „Марица” от фирмата. Под тях целият парапет на терасата се оказал изгнил. Само добрата рутина на строителите спряла за секунди падането на балкона.     

Преустройството на балконите поначало крие рискове, предупреждават от бранша. Защо тогава нашенецът не се отказва да остъклява, преустройва и „запечатва” тераси, балкони и лоджии? Отговорът е елементарен - така печели повече място. Терасата е идеалното място за склад на всички стари и непотребни вещи, които все отлагаме да изхвърлим на боклука. Или просто да отворим още малко място в кухнята, за да сложим поне още един уред.  

От миналата година законът е по-либерален и улесни процедурата

Ако искаш да остъклиш балкона си, не ти искат проект и още куп разрешителни. А само конструктивно становище. Проблемът е, че въпросните остъклявания променят тотално облика на нашите блокове. С годините Пловдив се накичи с какви ли не ”конструкции”. А те варират от истински шедьоври на строителната мисъл до ужасни циреи, които само загрозяват блока. Обикновено възложителят се разбира с майстора, а проектът е на принципа "както каже жената".   

Иззидани и ограждащи стени на балкони, които са „изскочили” с метър и половина, понякога дори с 2 метра извън фасадата на блока. Това може да се види във всеки един от районите на Пловдив. Зидането на тухлена стена или такава от итонг също е честа практика под тепетата. Отдолу новите конструкции се подпират с какви ли не колони или постаменти. И гледката е като пред „къщичката на Баба Яга”! Ако жълтото ви харесва, може да оцветите с него новия си балкон - и това може да се види в Пловдив. Нищо че блокът е решен от проектантите му примерно в сиво. Другият вариант е да „затворим” терасата с по-здрава метална решетка. Решетъчните парапети и стени са добро решение, но ако живееш на първия етаж. Но и тук няма консенсус по въпроса. Колкото собственици, толкова различни идеи за решетката. Там, където се вижда ново PVC или алуминиева дограма, резултатът поне е по-естетичен. Но така или иначе безразборното остъкляване на терасите е факт! 

Първата сериозна причина за преустройството

Жилището е малко и всеки квадратен метър в него е от значение. Едно от решенията е да обединим кухнята с балкона. Така, вместо склад за стари вещи, балконът има шанс да се превърне в еркер. Или в панорамен прозорец. Кухните в панелния блок обикновено са малки - обясняват архитекти, - затова е трудно да поемат всички електроуреди - печката, хладилника и фризера. Всички те могат спокойно да излязат на балкона. При малките едно- и двустайни апартаменти да превърнеш балкона в кухня, значи да си спечелиш още една стая. 

Въпреки това специалистите предупреждават - тръгнете ли да остъклявате балкона, въоръжете се с търпение. Процесът е муден, продължителен и скъп. Най-важното е да спазите всички правила и да имате ясна идея какво точно искате.

Явно незаконното остъкляване не е сред приоритетите на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК). На въпроси, които изпратихме, за да изясним детайлите, отговорът от ДНСК бе: “Цялата информация за темата, която разработвате, се съдържа в общината. Категорията на въпросните строежи е от тяхна компетенция. За пълна и точна информация следва да се обърнете към тях”.

Проверихме каква е ситуацията в пловдивските райони. Главните архитекти са единодушни в едно - няма драма с остъкляването на балконите. “При нас не са постъпвали жалби и оплаквания от съседи напоследък. Напротив, когато един започне да остъклява балкона си, другите съседи тръгват след него с ремонтите. Законът им го позволява”, твърди главният архитект на “Северен” Михаил Богданов. С новия ЗУТ (Закон за устройство на територията) в повечето случаи няма нужда от проект, примерно когато остъкляваш балкон или лоджия, се иска само конструктивен проект, поясни архитектът. „Проблем е, когато започнат да зидат надолу, в парапетите на балкона, което е недопустимо (става дума, когато се премахва ажурният парапет на балкона и се заменя с плътна стена). Тогава отиваме на място, правим констативен протокол и се налагат санкции. А колкото до смяната на старата метална дограма с нова, PVC - това винаги води до по-добър естетически ефект.”     

В администрацията на „Западен” също твърдят, че нямат сигнали за незаконни остъклявания. „Най-често хората правят допълнителни конзоли, с които удължават балконите си”, обясниха от кметството. С разширението обитателите получават по-голяма кухня и могат да вмъкнат някой и друг уред в нея. При обиколка из района действително се вижда, че има тераси, „изскочили” извън фасадата на блока, обикновено с по 20-30 см напред. Такива примери има дори по улицата срещу кметството - „Солунска”.

“Нямаме сигнали за нарушения, а и остъклени тераси има из целия град. Вие какво мислите за тях”, реторично попита кметът на “Източен” Николай Чунчуков.

В “Южен” обаче подхождат дипломатично към проблема. „В последните месеци имаме три заповеди за премахване на незаконно строителство. Как действаме ли? Спазваме установения ред, ходим на място, правим проверка и издаваме предписание за премахване - обясни кметът Борислав Инчев. - После, когато заповедта за незаконно строителство е влязла в сила, предпочитаме да поговорим с хората. Убеждаваме ги доброволно да демонтират това, което влиза в графата „нарушение”. Всяко незаконно строителство само утежнява бюджета на районните администрации. И им коства поне 2-300 лева, които могат да се оползотворят за нещо по-съществено. От местното кметство няма да се погрижат да оправят мазилката или други дефекти, които ще останат след демонтажа на незаконната ви тераса. Затова по-добрият вариант е, когато е констатирано нарушение, всеки сам да оправи дяволъка си.   

Незаконно ли е всъщност подобно преустройство?  

Остъкляването на тераса или балкон, в буквалния смисъл, е строеж по смисъла на ЗУТ, обяснява специалист от бранша. Според ЗУТ и наредбата за номенклатурата на строежите тази намеса попада в 6-а категория. Какво означава това: отпада изискването за одобрен инвестиционен проект, но се представя конструктивно становище, изготвено от инженер-конструктор с указания за изпълнението на конструкцията. Именно то е задължително за издаването на разрешение за строеж. Затова съветвам всеки, решил да остъкли терасата си, просто да мине цялата процедура по установения ред, не е сложно”, препоръча експертът.

От миналата година вече няма нужда собствениците на апартаменти да получават разрешение за строеж, за да остъклят терасата си. Същото условие важи и ако искат да я приобщят към апартамента си. Необходимо е само съгласието на съседите. Но то е важно само в случай, че възникнат спорове, след като започнете ремонта си, обяснява запознат. Общината вече няма отношение към подобни преустройства и ремонти. Законът казва: такива обекти не подлежат на строителен контрол нито от Общината, която досега се занимаваше с по-малките кооперации, нито от ДНСК, които отговарят за големите блокове. 

 

Остъкленият балкон - като въшка на челото
Остъкленият балкон - като въшка на челото
Остъкленият балкон - като въшка на челото
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5918
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...