неделя, 21 Януари 2018 13:00 ч.

Откриха отровните холандски яйца в 12 държави

11.08.2017   |   06:50
Прочетена: 1350   |
Коментари: 0
Откриха отровните холандски яйца в 12 държави
Автор на снимката: ввс

Скандалът с вредните инсектицида фипронил в яйцата  от Холондия се разраства. Вече 12 държави от Европейския съюз се оказаха засегнати от него, съобщи "Фокус".

Следи от фипронил в кокоши яйца бяха открити в още три държави от Европейския съюз – Словакия, Румъния и Дания. Останалите са Германия, Холандия, Белгия, Франция, Швейцария, Швеция, Великобритания, Люксембург, Австрия.

В Румъния бе докладвано за откриването на един тон заразен с фипронил яйчен жълтък, внесени от Германия. В Дания пък са регистрирани 20 тона замърсени яйца, разпространени от белгийски доставчик в кафенета и ресторанти. Австрия също съобщи за заразени яйца.

В склад в Словакия са конфискувани няколко десетки кутии с заразени твърдо сварени яйца, които са били внесени от Холандия през Германия.
Около 700 хил. заразени с инсектициди яйца са внесени и във Великобритания, съобщиха властите. В Германия вече обявиха, че загубите от унищожаването на яйца ще надхвърлят 10 милиона евро.

„Вероятно броят на яйцата, които са били внесени във Великобритания е около 700 хил., а не 21 хил. както предлагахме първоначално“, отбелязаха от Агенцията за стандарти при храните, допълвайки, че това представлява само 0,007% от консумираните всяка година яйца в Обединеното кралство.

Скандалът изплува на повърхността, след като един от най-големите търговски вериги в Германия – Aldi и Rewe започнаха да изтеглят от продажба всички яйца, закупени от Холандия. Фипронилът се използва за борба с насекоми.

До медиите достигна новината, че още миналата година холандските власти са получили доклад, който е отчитал това замърсяване. И те не се предупредили никого за това.

По оценка на Министерството на земеделието на ФРГ, в Германия може да има до около 11 млн. заразени яйца – значително повече, отколкото се предполагаше първоначално. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
749
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...