сряда, 19 Февруари 2020 00:59 ч.

Оценяват първолаците със звезди и слънца

Емотиконът сменя бележката в тетрадката. Учителите ще добавят мотивиращи думички като "Можеш още"
15.09.2017   |   10:01
Прочетена: 1306   |
Коментари: 0
Оценяват първолаците със звезди и слънца

Слънца и звезди ще грейнат в тетрадките на първолачетата, които днес влизат в класните стаи. Пловдивските училища се спряха на такива символи, за да оценяват постиженията им през учебната година с качествена, а не количествена оценка. С последните промени МОН изиска всяко школо да се спре на своя система от символи, съответстващи на оценките по шестобалната система, и тя да е еднаква за всички паралелки, за да не се объркват родителите.

В ОУ „Васил Левски” вече са готови поръчаните специално печати със слънца. Когато проверяват тестовете или тетрадките, учителките ще полагат отдолу символа с червено мастило. Шестицата е усмихнато слънце, петицата - сериозно, на оценката добър 4 съответства небесното светило, покрито частично от облак, при тройката то вече едва се подава иззад него, а при слабо оценка руква дъжд. В първи клас оценките са основно поощрителни, затова едва ли в тетрадките ще има облаци и порои, каза директорката Гергана Вичева. Новите символи се възприемат добре от родителите, увери тя.

 В СУ „Паисий Хилендарски” пък са избрали звезда с човешко изражение. И там оценката ще се слага с печати, които вече са на бюрата на учителките на петте паралелки първолаци, от които една със засилено изучаване на български, две с фокус върху математиката и по една с английски и IT технологии. Звездата-шестица е с широко отворени сини очи, а от усмивката се показва червено езиче. Върви с надпис „Отлично!”. За петица се поставя звездичка, която отронва лека въздишка, за четворката намига и гледа нагоре, търсейки помощ.

На емотикони залагат в ОУ „Райна Княгиня”, като всяко изражение също е съпроводено с мотивиращ надпис от типа „Справяш се!” или „Можеш още!”. 

Системата изглежда нова, но всъщност не е, защото от години оценяваме първолаците с качествена оценка, а не с цифра, каза началната учителка в ОУ „Драган Манчов” Татяна Ценова. Тя и колегите  също ща се спрели на емотикони. Няма да ги полагат с печати, а ще ги рисуват собственоръчно като усмихнато, сериозно и намръщено личице.

Емотикони ще трябва да разчитат родителите и в тетрадките на 25-те първолачета от ОУ „Любен Каравелов”. Първоначално там мислели за пчеличка, но после решили да се спрат на масово приетите изображения за емоции от мобилните телефони. И там петте човечета, които съответстват на оценка от 2 до 6, ще се рисуват на ръка. Легендата ще бъде поместена на сайта на училището, ще я окачат и на табло в класната стая.
В някои учебни заведения методичните съвети ще утвърдят системата за оценяване в първите дни след старта на учебната година.
Днес на училище тръгват 3400 първолаци в общинските учебни заведения.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...