неделя, 19 Януари 2020 03:49 ч.

Още един мол отваря врати под тепетата

Plovdiv Plaza е дългоочакваното ново име на обновяващия се търговски център "Галерия"
17.01.2018   |   09:45
Прочетена: 4465   |
Коментари: 0
Още един мол отваря врати под тепетата

През 2018 г. се очаква раздвижване на пазара на търговски площи, сочи анализът на Cushman&Wakefield Forton. От компанията посочват, че предстои откриването на нови търговски центрове. Сред тях е Plovdiv Plaza в Пловдив, както и Delta Planet в морската ни столица Варна. Смяната на собствеността в големите търговски центрове обаче вероятно ще доведе до промени в наемните нива, прогнозират от компанията. 
В момента първокласна площ в софийските молове се предлага по 31 евро/кв. м, като тенденциите са цените леко да се повишат. 

Нарастващото потребление и желанието на редица марки от средния и бюджетния ценови клас за разрастване извън София насочиха интереса към по-малките областни центрове, посочват още в анализа си от Forton. Plovdiv Plaza например е дългоочакваното ново име на обновяващия се мол "Галерия" в Пловдив, обявиха на пресконференция през март миналата година от инвестиционния фонд Arceland. Новото име на шопинг мола носи със себе си и изцяло нова концепция за организиране на търговските площи според най-съвременните световни стандарти. Освен с магазини, търговският център ще разполага със значителна офисна част от клас А, както и с много възможности за забавление и прекарване на свободното време, запазвайки просторния си паркинг с 1300 паркоместа.

В столицата нови търговски площи не са планирани на пазара тази година. Смяната на собствеността в големите търговски центрове обаче вероятно ще доведе до промени в наемните нива. Към момента наемите на първокласна площ в софийските молове са средно 31 евро/кв. м с тенденция към лек ръст през годината. По-осезаемо покачване на наемните нива се наблюдава на търговските улици, където към момента средният наем на обект от 100 кв. м с добро изложение е 48 евро/кв. м.

На пазара на индустриални имоти основната активност е насочена в две направления: към изграждането на площи за собствени нужди и към т.нар. строителство по поръчка (builttosuit). Ограниченото предлагане на качествени складови и логистични проекти рефлектира върху обема на наемния пазар и за миналата година по-големите наемни сделки в София бяха в рамките на 20 600 кв. м. През 2018 г. се очаква завършването на нови етапи от няколко големи логистични проекта, които ще извадят на пазара близо 50 000 кв. м спекулативни площи и определено ще раздвижат наемната активност. Нивата на наемите остават стабилни около 4.5 евро/кв. м за столицата и близките индустриални зони.
В страната пазарът остава движен основно от производителите на авточасти и компании от леката промишленост, много от които разширяват мощностите си в България. Заради силната конкуренция за работна ръка в големите индустриални центрове много от тях се ориентират към по-малките областни градове в Северна България. Очаква се интересът към тази част на страната да продължи и през тази година.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...