вторник, 20 Февруари 2018 05:38 ч.

Паветата от Коматевско отиват пред зоопарка

Бул. "Шести септември" "пораства" с 1300 м, правят проект за още 1800 м до "Чадърите"
20.04.2017   |   06:30
Прочетена: 1506   |
Коментари: 12
Паветата от Коматевско отиват пред зоопарка

По нов асфалт вече пътуват колите покрай зоологическата градина, въпреки че ремонтът на продължението на бул. „Шести септември” не е приключил.  Строителите от фирма „Драгиев и ко” редяха вчера павета на бъдещия паркинг, където ще има места за най-малко 200 автомобила.

Блокчетата са докарани от Коматевско шосе,  където се прави реконструкция, разказа отговорникът на обекта Илчо Манолов.

Последният пласт асфалт ще бъде положен до края на април или в началото на май, след като времето позволи. Успоредно с това се довършват и тротоарите. Те се облицоват със светлосиви плочки. Освен настилката е прекарана канализация, положени са кабелни трасета, изградено е осветление.

Досами оградата на зоопарка и отсреща са оформени „джобове” за автобусните спирки. Оттук, след като окончателно приключи ремонтът, ще минава рейс № 17, което означава, че с градския транспорт ще можем да ходим на Гребния канал, игрищата, Младежкия център и в зоопарка, когато един ден го отворят.

Тясната улица вече заприлича на истинския булевард. Обновената му част през парка е с дължина един километър до Изтрезвителя, но предстои допълнително да бъдат направени още 300 метра, което прави общо 1300 метра, обясни главният инженер на община Пловдив Йордан  Калев.

Пътното платно е разширено и вместо 6 метра с две ленти стана 6,50 метра. Срокът за приключването на ремонта е август, а стойността на поръчката е близо 2 млн. лева.  

Новата част на бул. „Шести септември” няма да стигне до хотел „Ландмарк”. Този участък покрай Гребния канал  до „Чадърите” с дължина 1800 метра тепърва ще се проектира. Реконструкцията ще включва изграждане на канализация водопровод, осветление, автобусни спирки, тротоари, нова настилка, разказа инж. Калев.

Инвестицията е голяма и може само да се предполага дали ще бъде заложена в бюджета за 2018 или за 2019 г.


 

Прокуратурата отвръща на удара: Не сме спирали строежа на зоокъта

Пловдивската прокуратура отговори вчера на твърденията на местната власт, че строежът на зоопарка е спрян по нейно разпореждане. Според официалното изявление държавното обвинение няма компетентност да разпорежда спиране на строителството на Зоокът Пловдив, нито е издавала каквито и да е забрани за това.

Ето цялото съобщение, изпратено до медиите от Пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив:

На 18 април 2017 г. в медиите е разпространено изявление на заместник-кмета на община Пловдив, според когото „ще има ли Пловдив зоопарк за летния сезон, зависи единствено и само от прокуратурата”. Според заместник-кмета „тече разследване и до приключването му - без разрешение от прокуратурата не може да предприемем мерки по довършването на зоопарка”. 

По повод на множество запитвания, постъпили от пловдивски медии и граждани, Пресцентърът на прокуратурата представя следната информация:

Единственият факт, отговарящ на истината в изявленията на г-н Кацарски, е, че е налице досъдебно производство за престъпления по служба, по което се провеждат активни действия по разследване. По това производство в качеството на обвиняеми са привлечени кметът на община Пловдив, кметът на район „Западен” и самият г-н Кацарски в качеството на заместник-кмет. Предмет на обвиненията са допуснати груби нарушения на Закона за обществените поръчки при възлагането на изграждането на Зоокът в гр. Пловдив. Предстои повдигане на окончателни обвинения и внасяне на обвинителен акт в Окръжен съд Пловдив. Прокуратурата няма компетентност да разпорежда спиране на строителството на Зоокъта, нито е издавала каквито и да е забрани за това. Завършването на обекта е в зависимост само от действията на общинското ръководство, стига те да са съобразени с изискванията на закона.  Освен това строежът на Зоокът Пловдив е спряно на 18.12.2015 г. с акт за спиране на строителството, подписан от същия заместник-кмет на община Пловдив Димитър Кацарски.

Поднасянето на невярна информация от обвиняемия заместник-кмет по никакъв начин не допринася за обективното информиране на гражданите на Пловдив и представлява спекулативен опит за прехвърляне на отговорността относно бъдещето на Зоокъта в града. /Марица.бг

Паветата от Коматевско отиват пред зоопарка
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...