неделя, 19 Януари 2020 20:45 ч.

Пазарджишките славеи: Янка Атмаджова на сцена от 6-годишна

Ива Гидикова издирва и дава живот на незаписвани песни
14.01.2018   |   12:35
Прочетена: 1153   |
Коментари: 0
Пазарджишките славеи: Янка Атмаджова на сцена от 6-годишна

Янка Тодорова Атмаджова, с бащина фамилия Учикова, е родена на 5 ноември 1968 г. в Пазарджик. Израства с песните на майка си Росица Учикова, една от най-добрите певици на Пазарджишкия край. По бащина линия Янка е свързана с известни музиканти, като Кръстю Баргански, дядо Никола Учиков и емблематичните сестри Кушлеви. На 6-годишна възраст завладява публиката и журито на събора в Копривщица, където заедно със своята майка печелят златен медал. Оттам насетне фестивалите и наградите са много в живота досега.

Пее в ДЮА „Елица”, Пазарджик. Завършва образованието си в СМУ, с. Широка лъка. Това са много важни години, в които тя изгражда собствен стил на пеене. Продължава музикалната си кариера като солистка в Ансамбъл „Пазарджик” вече 30 години. Твърди, че ансамбълът е нейното второ семейство и втори дом, на който се е отдала изцяло.

Паралелно с това е солистка и на оркестъра на известния акордеонист Иво Ралчев - оркестър „Сияние”. В годините Янка има хиляди концерти в България и чужбина с ансамбъла и изявени изпълнители, като Стоименка Недялкова, Георги Петров, Георги Андреев, Недялко Недялков, Пейо Пеев, Ангел Димитров, Орлин Памуков, Иво Ралчев, Боян Атмаджов и други. Осъществява много записи в БНР и други студия, много клипове и самостоятелни предавания в БНТ, СКАТ, Евроком, Канал 3, Фен фолк и Тянков фолк.

За цялостното си творчество и разпространение на българския фолклор е удостоена с две награди на Съюза на българските музикални и танцови дейци - „Златна значка”, „Сребърна лира” и „Сладкопойна чучулига” на фондация „Фолклор”. Записите, които осъществява, са издадени в музикални албуми.

Младата пазарджишка певица Ива Гидикова е един от разпознаваемите и любими гласове на Ансамбъл „Пазарджик“. Вече 20 години тя е в редиците на ансамбъла и успоредно с изявите си участва в различни музикални проекти. Има дуети с певеца Васил Вълканов, а най-новите записи са свързани със селата Смилец и Мало Конаре, откъдето са корените на рода .

Ива Гидикова изпрати старата и посрещна новата година с две не много популярни на шикората публика песни от района на Смилец по аранжимент на Александър Тодоров - Молдовеца, „Сланцето трепти да зайде“ и „Из пътя върви невяста“, както и две малоконарски песни от репертоара на Ангел Коев с прекрасния аранжимент на Петьо Кръстев.

"Преди да запиша тези любими малоконарски песни, се обадих на Ангел Коев и неговата съпруга Стоянка, за да поискам разрешение и благословия за моите начинания. Получих ги. Музикалното семейство Коеви се зарадва много, че точно на техните песни ще дам нов живот с нов аранжимент в мое изпълнение. Благодаря им", казва Ива Гидикова.

Младата и красива пазарджишка певица е наследила певческия талант на баба си Лазарина Янакова.

Ива Гидикова се е захванала с много музикални проекти и издирва стари песни
Ива Гидикова се е захванала с много музикални проекти и издирва стари песни

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...