понеделник, 27 Януари 2020 02:15 ч.

Папата и световните лидери поздравиха Тръмп

20.01.2017   |   23:49
Прочетена: 1015   |
Коментари: 2
Папата и световните лидери поздравиха Тръмп

Не закъсняха и първите световни реакции след встъпването в длъжност на новия американски президент. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави Тръмп и очаква скоро да се срещне с него.

САЩ изиграха водеща роля в НАТО от основаването на алианса във Вашингтон през 1949 г. и продължават да изпълняват непоклатимия ангажимент за нашата обща сигурност и днес, се посочва в изявление на Столтенберг.

Очаквам да работя в тясно сътрудничество с президента Тръмп за укрепването на алианса, така че да продължим да противостоим на променящите се предизвикателства, включително тероризма, при по-честна подялба на тежестта сред съюзниците, пише Столтенберг. Накрая той изразява очакването да приветства президента Тръмп в Брюксел до края на годината.

Папа Франциск в писмо призова американския президент да се грижи за бедните и онеправданите и да се ръководи от духовни и етични ценности.

Първите реакции се появаха и в "Туитър" - предпочитаната платформа на новия президент.Някои от реакциите бяха доста критични.

Лидерът на либералите в Европейския парламент Верхофсщад написа: Ужасна реч. Не можем да чакаме и да се надяваме на американска подкрепа и сътрудничество. Европа трябва да вземе съдбата и сигурността в свои ръце.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел призова: Скъпи САЩ, останете страната на свободата и домът на смелите.

Във Франция в щаба на Марин Льо Пен встъпването в длъжност на Донълд Тръмп се приема с еуфория.

„Ние не искаме вече да сме държава без граници и да пускаме стотици хиляди хора да влизат вътре, както е във Франция в момента. Има и друга възможна политика. И Доналд Тръмп може да я приложи. Толкова по-добре за американците. Мисля, че скоро това ще е валидно и за нас, французите”, заяви Давид Рашлин от Националния фронт.

В Германия за канцлера Ангела Меркел от особен интерес е речта на новия президент и основните послания в нея.

Финансовият министър Волфганг Шойбле коментира в интервю за „Шпигел”, че ако Тръмп наистина е призовал американците да спрат да купуват германски автомобили, то това не е неговата представа за Америка, а не вярва да е представата и на самия Тръмп. В Берлин на улицата, където се пази част от Берлинската стена, се проведе протест.

Британците отправиха своето послание към Вашингтон от лондонския Тауър Бридж . Надписът на транспаранта е "Строй мостове, не стени!".

"Смяната на администрацията във Вашингтон за нас е важна. Тя е важна и за ЕС, а както знаете, брекзит представлява несигурност. Мисля, че промяната в администрацията на САЩ е още по-голяма несигурност за Европейския съюз”, заяви Филип Хамънд, министър на финансите на Великобритания.

Поляците са скептични към новия президент и внимателно ще следят политиката му, след като Тръмп даде заявка за по-топли отношения с Москва.

В Украйна поискаха Тръмп да покрепи позицията на страната.

В Кремъл пък се надяват на по-топли отношения.

„Русия, а и президентът Путин няколко пъти повториха, че сме готови за извървят своя път за бъде конструктивен диалог особено за намиране на ефективен отговор на тероризма и на други модерни предизвикателства в света”, каза външният министър Сергей Лавров.

Москва днес празнува заедно с Вашингтон. Някои магазини в руската столица дори предлагат намаления на стоките заради церемонията.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...