вторник, 25 Февруари 2020 08:17 ч.

Параклис в Клисура отвори за поклонници и туристи

Малкият храм „Свети Архангел Михаил” пази костите на избити по време на Априлското въстание клисурци
21.11.2017   |   07:37
Прочетена: 437   |
Коментари: 0
Параклис в Клисура отвори за поклонници и туристи

Параклисът „Свети Архангел Михаил” в Клисура, където са събрани костите на част от избитите по време на Априлското въстание клисурци, отново отвори врати както за християни и миряни, така и за туристи. Светинята на градчето вече е място и за поклонение, и за посещение от туристи. Параклисът бе спасен и изваден от руините от доброволци от градчето и със съдействието на кметицата Генка Тодорова.  

А преди броени дни за първи от 20 г. насам камбаната на старата църква „Свети Никола” в Клисура, която обявила Априлското въстание, огласи с празничен звън  градчето. Той събра в малкия храм за тържествена света литургия клисурци. Тя бе отслужена от отец Явор, който обгрижва действащата църква в Клисура.  

Параклисът „Свети Архангел Михаил” в двора на опожарената църква „Свети Никола” пази костите на част от гражданите на Клисура, избити по време на Априлското въстание през 1876 година. През последните 20-ина години обаче малкият храм  и останките от църквата се оказаха лишени от полагащата им се почит. Но през цялото време жители на градчето се опитваха сами да поддържат обекта, главно с доброволчески сили. Бившият кмет Борис Спиров положи първите грижи за старата църква и параклиса. След него кметицата Геца Стефанова и доброволци поставиха мраморен под на криптата. Двама ентусиасти направили костница и събрали костите на избитите клисурци, сред тях имало и двумесечни бебета и бебета и 90-годишни старци.

Доброволчески инициативи преди тазгодишните чествания на Априлското въстание спасиха покрива на параклиса, освежиха стените му, почистиха дърворезбата на иконостаса. Изоставеният двор на старата църква бе почистен от храсти и самонастанили се дървета.

Следващата кампания най-вероятно е рано напролет. Тогава ще потърсим възможност да сменим изцяло дървената конструкция на параклиса и да реставрираме иконите, сподели Генка Тодорова.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...