понеделник, 19 Февруари 2018 05:47 ч.

Петокласници стават киберскаути

Ще обучават на свой ред връстниците на безопасно поведение в социалните мрежи
20.04.2017   |   19:46
Прочетена: 782   |
Коментари: 0
Петокласници стават киберскаути

Петокласници от ОУ „Христо Смирненски” в Раковски ще  се превърнат в киберскаути, след като през юни ще бъдат обучени от екип на Центъра за безопасен интернет. После на свой ред хлапетата ще разясняват на връстниците си и на по-малките в школото как да се държат в социалните мрежи, за  да не станат жертва на злонамерено поведение.

Това е поредната конкретна стъпка от цялостната политика на учебното заведение за безопасно ползване на интернет, която училището провежда вече 3 години, разказва зам.-директорката Деяна Пейкова. Именно с тази своя практика то кандидатства за статута „иновативно училище”, който се дава за първи път по новия закон за образованието, а списъкът на първите, които ще го получат, ще бъде обявен в края на месец май.  

Целта е да научим децата да ползват различни мобилни приложения, да приложим в часовете образователни игри, но също и да повишим тяхната информираност за заплахите  в интернет и етикета на поведение, обяснява Пейкова. Екипът поставил началото през 2014 г. с проекта си „Net is the key” по програма „Еразъм” с еврофинансиране и партньор италианско училище от Варезе. Оттогава всяка година провежда свой Ден за безопасност в интернет  с различно мото.

Когато била обявена първата тема - за сигурността на паролите, се оказало, че почти никое от децата не е чувало и не се е замисляло как влиза в различни сайтове и социални мрежи, които изискват регистрация. Всеки клас провел анкета, тествайки сам себе си. Оказало се, че масово учениците ползват тъй наречените „слаби” пароли и те най-често включват личните им имена. Така човек, който ги познава, лесно може да налучка кода, да проникне в техен профил и да публикува неподходящо съдържание от тяхно име, като по този начин ги злепоставя публично.

През следващата година децата от ОУ „Христо Смирненски” в Раковски синтезирали наученото и изработили банери, които разпространили по други училища, за да „заразят” и тях. А тази година организирали сами няколко изложби. Вече постепенно свикват с мисълта, че са уязвими в интернет пространството и е важно да следват прости правила, за да се защитят, доволна е Деяна Пейкова.

Миналата учебна година  пък децата от Раковски  се включили в нов проект  „Better e-safe than sorry”. Той е в рамките на програмата е-Twinning, като обединява с кредото безопасен интернет тийнейджъри от 6 училища в Европа - по едно във Франция, Белгия, Холандия, Испания, Великобритания, Дания и България. Каквато е практиката на е-Twinning, учениците сформирали интернационални екипи, като всеки от тях си избрал своя тема. Подготвяли проектите си, като общували по Скайп, същевременно усъвършенствайки и английския си.

Спрели се на теми като "Кибертормоз", "Видеоигри", "Смартфони", "Изпращане на текстови съобщения с неприлично съдържание", а един от 12-членните екипи се заел с плагиатството. За нашите деца copy-paste е вече стил на живот и дори не се замислят, че с него извършват вид посегателство, казва Дияна Пейкова. Децата толкова се вживели, че направили свои аудиозаписи. После работили в реално време в общ документ, в който всеки може да редактира. Накрая изготвили обща презентация. А междувременно съставили  и въпросници, които разпратили до другите групи по проекта.

На финала на проекта „Better e-safe Than Sorry” у нас е награден с Национален знак за качество, в Холандия е отличен като най-добър национален проект, а във Франция и Дания също е описван от Националните агенции от е-Twinning групите като един от най-добрите. Проектът е награден също и с Ученически етикет за качество (eTwinning Pupil Quality Label).
След края му всяко от 6-те учебни заведения получило и конкретни насоки и план за действие по отношение на по-голяма безопасност в интернет.  В резултат на това школото в Раковски вече иска съгласието на родителите да използва снимки с децата. А всички 500 хлапета в часа на класа също разисквали при какви случаи е уместно да постват кадри, на които има техни съученици, и да се откажат, ако нямат съгласието им. Целта е да се замислят дали използват лична информация, редно ли е да я разпространяват публично и дали така няма да навредят на някого. Точно това е етикетът за поведение в нета.

Заради усилията си в тази посока школото има бронзов знак за онлайн безопасност, а преподавателите редовно използват в часовете материали  от сайта на Центъра за безопасен интернет, съобразени с възрастта на децата.

Петокласници стават киберскаути
Петокласници стават киберскаути
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3954
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...