вторник, 20 Февруари 2018 05:37 ч.

Петя Раева: У нас приемат жените като домакини

21.03.2009   |   10:42
Прочетена: 12727   |
Коментари: 8
Петя Раева: У нас приемат жените като домакини
Снимка: Петя Раева

Петя Раева е едва на Христова възраст, но вече е покорила трудно достижими върхове, умело съчетавайки лични и служебни дела. Щастлива е от професионалните си успехите, които отдава единствено на много труд. Често е критикувана от близките си, че влага цялата си енергия и ентусиазъм основно в работата си и признава, че тя е не само нейното хоби, но и целият є живот.

Като представител на зодия Везни има уравновесен характер. Определя се като изключително конкурентноспособна наравно със силния пол. Господата са свикнали само те да владеят ключовите ръководни постове. За съжаление дамите в България не са поставени на добра конкурентна основа. У нас жената се приема повече като домакиня, а не като професионалист. Дори и сега ми се случва хора, които не ме познават, в първия момент да ме възприемат едва ли не като секретарка, отколкото като изпълнителен директор на “Напоителни системи” ЕАД ­ София. Но това е само до момента на запознанството. Скоро имах куриозен случай и то в моя кабинет. Очаквах посещение и малко преди това бях при секретарката, да и дам някои указания за работа. В същия момент влиза човекът (ще спестя името му) и се обръща към мен: “Момиче, дръж тази торба, че трябва да се срещна с изпълнителния директор.” И понеже имам чувство за хумор, взех торбата, поканих го и му казах, че изпълнителният директор ще се срещне с него. Като разбра, че това съм аз, страшно се смути. Извинението беше, че е чувал много и само добри отзиви за работата ми, но никога не е предполагал, че толкова млада дама заема тази отговорна длъжност.
Главната амбиция на Петя Раева е да бъде професионалист във всичко, което прави. Още като юрисконсулт на дружеството в Пловдив, а после в централно управление, регламентира до голяма степен цялата му правна дейност. Отличните резултати дали повод първо да бъде избрана за заместник управител на клона в Пловдив. Силната и упорита работа и добрата комуникация с всички органи и най-вече с министерство на земеделието, на което са подчинени Напоителни системи, съответно отличната комуникация с водоползвателите, дадоха основа на израстването ми в кариерата. Когато станах управител на пловдивския клон, той беше на огромна загуба от 800 хиляди лева. За 6 месеца тази загуба бе редуцирана и сега той е на 1 милион лева печалба. По същия начин се справям и като изпълнителен директор. Поех дружеството в много тежко финансово, кадрово и управленско състояние. В рамките на една година всичко бе променено сериозно, в това число и политиката на управление.

Петя Раева не крие, че в името на работата преглъща много лични несгоди. Преди няколко години, когато става главен юрисконсулт, всеки ден пътува до София. Ставах в пет сутринта, и в осем бях на работното си място. В осем вечерта тръгвах обратно за Пловдив, за да видя сина си Никола, който сега е на 12 години. За да бъде човек стойностен, трябва да обръща внимание на работата си, но децата също са от първостепенно значение, казва г-жа Раева. Има самочувствието, че лесно съчетава лични и служебни ангажименти. Подредила съм живота си в приоритети. Първият и основен е работата ми. Още като студентка, ученето и взимането на изпитите бяха за мен приоритет. Родих сина си в четвърти курс и оттогава имам опита да съчетавам грижата за него с работата. В личен план не ми остава време почти за нищо, всяка свободна минута посвещавам на детето ­ другия основен приоритет в живота ми. Грижата за неговото възпитание и образование. Миналата година беше приет в италианския лицей в Горна баня, но двамата взехме трудното решение той да остане в Пловдив. Сега разчитам основно на грижите на родителите ми и на сестра ми, защото за съжаление служебните ми ангажименти ме възпрепятстват да се ангажирам с класните и извънкласните му дейности. За годините си той е много натоварен. Занимава се допълнително с английски език и математика и пее в хора на пловдивските момчета. Старая се през зимата, ако ми остава време, да го водя на ски и за разлика от мен той стана добър скиор. Лятото сме по басейни и в планината. Така се разтоварваме и общуваме. Когато намеря време само за себе си, се отдавам на хобито си - четенето. Това ме успокоява и разтоварва. Нямам любим автор, защото имам много предпочитания ­ еднакво обичам и класика, и исторически книги, и фантастика. Избягвам типичните женски романи. Доставя ми удоволствие да чета по няколко книги едновременно и то на коренно различна тематика. В момента съм на “Златоокото момиче” от Балзак, преодолявам “Страх от летене” на Ерика Джонг и се поучавам от Петър Дънов за възпитанието на децата.

Състраданието и най-вече грижата към изпаднали в беда са неизменна част от живота на Петя Раева. Още като шеф на пловдивския клон на “Напоителни системи” взех под крилото си едно семейство българка и мюсюлманин с две момиченца, което бе изхвърлено на улицата, спомня си младата дама. За трагедията им разбрах от вашия вестник. Със съдействието на други хора временно ги приютихме в Столипиново, а преди Нова година ги настанихме в прилична къща в Стряма. Наскоро ги зарадвахме с дрехи и домакинска посуда. Сега децата ходят на училище. И двете са много красиви и добре възпитани. Голямото момиченце е на възрастта на синът ми, казва се Ани, малкото - Петя, ми е адашка и е първи клас. Миналото лято изпратих Ани заедно с моето дете на лагер в Созопол. Тя милата за първи път през живота си видя морето и беше много въодушевена. Майката, която е със средно образование, започна работа към “Напоителни системи” и добре се справя с ангажиментите си. Съпругът є за съжаление има онкологично заболяване и колкото можем помагаме за неговото лечение. Преди две седмици ме поканиха за кръстница на момиченцата. Чакам да се постопли малко времето, за да направим кръщенето в Бачковския манастир. Изключително съм щастлива и благодарна за това внимание, обич и доверие, които получавам от тях, а това стопля душата ми, признава Петя Раева. Преди две години тя плати с лични средства курс за преквалификация на десет безработни младежи в неравностойно положение към Професионалната гимназия по машиностроене под тепетата. Момчетата се дипломираха като заварчици и получиха правоспособност за работа в целия Европейски съюз.

Изпълнителният директор на “Напоителни системи” не робува на модата и има собствен стил на обличане. Естеството на работата є предполага да е делова, има слабост към панталони, които и дават удобство и свобода през 12-часовия работен ден. Извън работа обича да е с дънки и пуловери. За срещи и веселие с приятели почти не є остава време. С тях се вижда по празници или когато някой има нужда от помощ. Понякога си позволява релакс в салон за красота. За прическата си обаче държи винаги да е на ниво. Петя Раева отчита, че чисто адвокатската професия не є липсва. Постоянно се сблъсква и разрешава юридически казуси, води преговори, пише и структурира договори, които финализират преговорите. Може би след време, когато реши да прекрати изявите си като професионалист в областта на напояването и земеделието, ще излезе на частна практика, планира амбициозната дама.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...