четвъртък, 18 Януари 2018 19:48 ч.

Пет деца завършиха успешно домашното училище

Наесен го отварят и за полудневни посещения, за да могат и други родители да изпробват модела
17.07.2017   |   10:43
Прочетена: 1799   |
Коментари: 0
Пет деца завършиха успешно домашното училище

Децата от първото в Пловдив домашно училище положиха успешно изпитите си в края на учебната година. Инициаторите на алтернативния начин на подготовка от Общество за свободно образование отчитат изпробвания модел като успешен. При него хлапетата не посещават класическо училище, а се обучават в неформална среда. В същото време са записани в самостоятелна форма в класическо учебно заведение, като не влизат в часовете, а в края на годината полагат изпити там, за да се провери дали са усвоили задължителното по държавния стандарт за съответната възраст, а и за да бъде възможно издаване на документ за преминат етап на обучение. Тази форма на подготовка е възможна по новия Закон за предучилищното и училищното образование.

Първата учебна година в училище „Мечта” завършиха 5 деца. Едното е в последна подготвителна група, има две първолачета и третокласник. Показват интензивно развитие, разказа инициаторът Виктория Червенкова.  Тя добави, че хлапето в трети клас преди това посещавало стандартно учебно заведение и в развитието му се появили смущения - признаци за дислексия и затруднения със зрението. „Оказа се, че проблемите са на емоционално ниво. Щом се преодоля страхът от грешки и оценки, изчезнаха и трудностите”, обясни Червенкова.

Заниманията в домашното училище се провеждат на етаж от къща под наем, но голяма част от занятията са сред природата. Материалът се преподава чрез тъй наречения интегриран метод и проектно-ориентиран принцип. Всеки месец се избира тема, която се проектира в различните учебни дисциплини. На въпроса дали децата са успели да усвоят всичко и дали не остават „бели петна”, Червенкова обясни, че чрез този подход дори изпреварват връстниците си. Заради любопитството им към провеждане на експерименти в единия от месеците групата работила по тема „Химия”. Всяка седмица децата изучавали различен елемент от природата - въздух, вода, земя, огън. В лабораторни опити оцветявали вода, мерели температура - неща, с които в училище добиват знания седмокласниците. А за атомите подготвили театрално представление, разигравайки свойствата им.

Стимулираме въображението и използването на различни средства и подходи, обобщи Червенкова. Именно бягството от конвенционалните методи, които лишават децата от свободата и креативността, обедини родителите в домашното училище. В него момиче даже открило нова техника за рисуване, на която се учудил дори преподавателят. Първо нанесло на листа глина, размесена с вода, и чак след това започнало да рисува отгоре с бои.

Системата в училището е сутрин с децата да работи преподавателка, която е завършила българска и китайска филология. След обяд в групата влизат и други учители - по пиано, по изобразително изкуство, по български и френски. Не всички са с педагогическа правоспособност. Не дават и домашни. Засега само едно от децата на изпита е показало, че не е усвоило писането за отличен. Родителите обаче не се притесняват, тъй като вярват в развитието на собствена скорост. Не натискаме нашите ученици на определена възраст непременно да знаят или умеят точно определени неща, разясни Червенкова.

КАРЕ: Записаха се още две
След като родителите споделили опита си от миналата учебна година, има още 2 записани деца, които ще се включат наесен. За момента домашното училище няма ресурс да подготвя хлапета над нивото на началното образование - след 4. клас.

От следващата учебна година домашното училище ще дава възможност на родители да пуснат децата си и в полудневна форма. Целта е така да се добие представа от хора, които търсят алтернатива, но все още не смеят да изпробват различно от класическото образование.

Пет деца завършиха успешно домашното училище

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
87
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...