неделя, 25 Февруари 2018 13:45 ч.

Пиктор - фунгицидът с физиологичен ефект

Иновативната растителна защита от БАСФ в рапица и слънчоглед
08.05.2012   |   11:19
Прочетена: 6298   |
Коментари: 0
Пиктор  - фунгицидът с физиологичен ефект

През последните няколко години Пиктор, продуктът за маслодайни култури на БАСФ от концепцията AgCelence, се утвърди и в България не просто като фунгицид, контролиращ икономически важните болести, но и като формулация, която указва положителен физиологичен ефект върху рапицата и слънчогледа. 

Продуктите от концепцията AgCelence се характеризират с ясно изразен “зелен” ефект върху растенията и забавяне на стареенето. По този начин се удължава вегетацията и се запазва по-дългото и пълноценно усвояване на хранителните вещества. AgCelence интензифицира фотосинтезата, заздравява стъблата и развива кореновата система. Растенията, третирани с продуктите от концепцията AgCelence, придобиват по-добра устойчивост на суша, температурни амплитуди, озон/слънчево греене, силен вятър и градушки. Подложените на стрес култури са максимално защитени, което е гарант за оптимално формиране на добива и отлични резултати. 

Но да не забравяме тоталната защита на продуктите от серията AgCelence срещу  вирусни и бактериални зарази. Попаднали върху листата, те се разпределят по повърхността и във вътрешността на зелените части на растенията като възпрепятстват  проникването на спорите, 

унищожават вече развитите спори и блокират развитието на гъбните хифи.

AgCelence продуктите задържат енергията, която е необходима за растежа на гъбните патогени, предотвратяват спорообразуването и гарантират сигурна защита на културните растения от негативните ефекти на болестите. 

Като част от серията AgCelence, Пиктор е двукомпонентен, широкоспектърен, терапевтичен фунгицид с ясно изразен физиологичен ефект. Течната му формулация, с две активни вещества - боскалид и димоксистроби, го прави изключително ефикасен срещу важните болести в рапица и слънчоглед като Склеротиния, Ботритис, Алтернария, Фома, Фомопсис и други. Попаднал върху растенията, Пиктор се разпределя по повърхността и във вътрешността на зелените части.

Той спира бързо, ефикасно и продължително развитието на гъбните патогени, предотвратявайки проникването на спорите в тъканите. Пиктор блокира развитието на гъбните хифи, стопира спорообразуването и унищожава вече развилите се спори. 

Освен борбата с болестите, продукта осигурява допълнителен физиологичен ефект върху културните растения. Третирането с Пиктор подобрява фотосинтезата и стимулира пълноценното усвояване на водата и хранителните вещества. В условия на стрес, високи температури, засушаване и др., Пиктор редуцира нивото на хормона етилен (хормон отговорен за преждевременното стареене). В резултат на подобреното физиологично състояние, вегетацията протича оптимално и се наблюдава предотвратяване на преждевременното узряване. Крайното отражение на Пиктор е в резултатите - висок добив и качество на семената. Дозата на приложение е 50 мл/дка, а момента на третиране е от поява на цветоносното стъбло до края на цъфтежа.

Предимствата на Пикторв рапица са факт в полетата на българските фермери. Пиктор осигурява контрол и продължително фунгицидно действие над икономически важните болести при маслодайната рапица. Двете активни вещества се допълват чрез различните механизми на действие и проникват в зелените части на рапицата в дълбочина. При внасяне на Пиктор загубите от утъпкване са незначителни дори при използване на стандартна земеделска техника. Продукта притежава отлична устойчивост на измиване на дъжд - покритието на растенията почти не се измива. Пиктор води до равномерно узряване и намалява загубите от разпукани шушулки и опадали семена. По отношение на качеството, Пиктор повишава масленото съдържание на семената. И не на последно място, Пиктор подобрява физиологията на рапичните растенията и устойчивостта им на стрес. За достигане на пълния добивен потенциал, продукта увеличава нивото на хлорофила, интензифицира фотосинтезата и подобрява усвояването на азота. Последните резултати от производствени площи с рапица в България свидетелстват за увеличение на добивите от полетата, третирани с Пиктор средно с 15%.

Предимствата на Пиктор в слънчоглед са добре познати на производителите отглеждащи тази маслодайна култура. Пиктор осигурява цялостна защита срещу всички важни гъбни болести при слънчогледа - Склеротиния, Алтернария, Ботритис, Фома, Фомопсис и др. Продукта се разпределя по повърхността и във вътрешността на всички зелени части, като ги предпазва и унищожава вече развилите се спори и допълнително блокира развитието на гъбните хифи. При наличието на стресови фактори като високи температури и засушаване Пиктор редуцира нивото на хормона на растежа (етилен), спомага за оптималното протичане на фотосинтезата и предотвратява преждевременното узряване. В резултат на действието на Пиктор се подобрява водният обмен и способността за усвояване на хранителните вещества. 

След Пиктор продукцията е с повишено масленото съдържание, а загубите от оронване са минимални. По данни на фермери в България, Пиктор увеличава добива от слънчоглед на единица площ средно със 17%.

Посредством “зеления” ефект, толерантността към стреса и защитата от болести Пиктор разгръща пълния генетичен и производствен потенциал на културите. Удължената вегетация, добре развитата коренова система, здравите стъбла и листна маса осигуряват качествено наливане на семената и максимален добив. Пиктор дава и на слънчогледа, и на рапицата висока масленост и обем на семената. Допълнителният плюс се усеща най-вече в момента на прибиране. Благодарение на Пиктор няма оронване по питите на слънчогледа, а при рапицата шушулките са запазени от загуби и разпукване. Какво по хубаво от това да усетите как комбайнът се задъхва от богатия добив!?

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4063
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...