четвъртък, 22 Февруари 2018 11:09 ч.

Планират велоалеи и зелени оазиси в коритото на Марица

19.03.2017   |   11:09
Прочетена: 5250   |
Коментари: 29
Планират велоалеи и зелени оазиси в коритото на Марица

Актуалният проект за река Марица модифицира коритото й в участъка между Гребната база и остров Адата. Тук, по цялата дължина на реката, се изгражда кюне за провеждане на ниските води. Идеята е бреговете да се социализират и да станат активни градски пространства. 

Пловдивчани ще слизат до тези зелени оазиси в самото корито  на реката, за да се разходят или да покарат колело. А в горещите летни дни ще  идват за плаж или водни спортове. Запалените рибари ще се възползват от специалните места за риболов, ще има и площадки за наблюдение на птици. 

Реката е важна за развитието на Пловдив, затова общинските експерти полагат усилия за нейното проучване. За целта през 2015 година, след обществена поръчка,  местната управа възложи на „Проджект планнинг енд мениджмънт” - София да изготви проект за укрепване и социализация на реката.

Според общинските експерти с него ще избегнем високите води, които са заплаха за града при наводнения. Експертите казват, че зоната е специфична - със защита по "Натура 2000" тя е важен биокоридор, обитаван от много редки и защитени видове птици.

Затова проектът в момента се съгласува в РИОСВ и в „Басейнова дирекция” и едва след това ще се мине към  одобряването му и издаване на разрешение за строеж. 

Софийските проектанти от „Проджект планнинг енд мениджмънт” направиха и хидротехническото проучване на реката, което обхваща 10-километровия участък - от пътния възел на околовръстния път до изградения шлюз в източния край на Пловдив.

Проектът предвижда модифициране на речното корито - в участъка между Гребната база и остров Адата - където се изгражда централно кюне за провеждане на ниските води. Вътре в коритото на реката се оформят вело и пешеходни алеи, както и подходи към минаващите в съседство булеварди, над бреговете.

Хората ще слизат до речното корито по еднораменни стълби с ширина 2,4 м и рампи за инвалиди с ширина 2 м.  Около реката се оформят зелени зони за отдих, детски площадки и площадки за стрийт фитнес, кътове  за почивка със специални оширения за цветни растения. Ще има и всички елементи на едно парково обзавеждане: бетонови пейки и кошчета за отпадъци.

Надграждането на подпорните стени е планирано за  втория етап - с временни надстройки от метални огради. За целта в подпорния зид ще се заложат ядки за монтаж. Зелените площи се укрепват с противоерозионни рогозки и така се запазва характерната речна фауна.

Осигуряват се места за риболов, площадки за наблюдение на птици, зони за плажуване и плажни спортове. Осветлението е разположено извън коритото на реката, на стълбове с декоративни осветителни тела с насочена светлина, а за мостовете има художествено осветление. 

По този начин речното корито ще се преобрази в своеобразен втори градски център, който ще свързва парк "Отдих и култура" с Пешеходния мост и главната улица, а също с панаира и Водната палата.

Планират велоалеи и зелени оазиси в коритото на Марица
Планират велоалеи и зелени оазиси в коритото на Марица
Планират велоалеи и зелени оазиси в коритото на Марица
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4011
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...