вторник, 15 Октомври 2019 20:33 ч.

Пловдивската завера на Тръмп и Ластик от Кючук Париж

Къде под тепетата се крият киберчудовищата Ластик, Абървалг и Славик
13.01.2017   |   14:30
Прочетена: 3158   |
Коментари: 0
Пловдивската завера на Тръмп и Ластик от Кючук Париж
Снимка: Тръмп на

Преди ден Пловдив влезе в световните новини не като най-хубавия български град, а като мястото, където са се окопали страховитите анонимни руски хакери, които направиха за смях американската демокрация. Седмици преди това руските медии се подиграваха, когато президентът Барак Обама нареди разследване на кибербандитите с никнеймове Ластик, Абървалг и Славик. Те бяха включени заедно с ФСБ и ГРУ в списъка с лица, срещу които ще има финансови санкции. Другите известни руски хакери, невключени в черния списък на Вашингтон били Балалайка, Чебурашка и Дудик.

И съвсем иронично писаха, ако тези тримата са назначили Тръмп за президент, то наистина е жалко за американската демокрация. Въпреки това конгресът прие цял куп закони, родени от "безобразията на Ластик, Абървалг и Славик". Доколко тези тримата са причастни с Пловдивската завера на Тръмп, или става дума за напълно различни киберпрестъпници, засега не е ясно. Самият Обама размаха пръст на Тръмп през ноември, като му напомни, че "никой не може да фалшифицира американските избори". Сега се оказва, че можело.  


Това, което се знае, е, че от месеци сред журналисти отвъд океана циркулира едно четиво от 36 страници, написано в духа на отчетите, които би написал някой, частен детектив до клиента си. Съдържат резюме и указание къде се е случило въпросното събитие. Според телевизията на Хилари Клинтън - CNN, те са писани от бившият британски разузнавач Кристофър Стийл, нает от опонент на Тръмп, за да провери връзките му с Москва.

Преди това Стийл е разследвал по поръчка и Кристалина Георгиева. Випускник е на Оксфорд и по време на следването си е бил в отбора по дебати на университета. Има три пораснали деца и живее в къща за 1,5 милиона паунда в графство Съри. Преди два дни опаковал куфарите набързо и заръчал на съседа си: Наглеждай котките ми!

Офисът на фирмата му "Орбис" е срещу Бъкингамския дворец - мястото с най-скъпи имоти в Лондон. За 2014 година той и съдружникът му Кристофър Бъроус са декларирали доходи от 401 000 паунда, а за 2015 - за 621 000.

Когато постъпвал на работа в МИ6, декларирал, че е убеден социалист.

В доклада, за който се твърди, че е автор, източниците на информация са с букви - източник Д, източник Е...

В предизборната битка в Републиканската партия, а и след това, когато републиканецът се изправи срещу Клинтън, те не бяха изкарани официално на дебат. А скандалните факти вътре звучат като термоядрени бомби. В сравнение с тях историята с женските забежки на Тръмп е четиво за благородни девици. Специалистът по такъв тип документи Джулиън Асандж се изсмя на тях.

През ноември 2016-а потребител на социалните мрежи разказал как изфабрикувал компромат срещу Тръмп, метнал го по пощата до един от неговите противници (по това време вече беше твърдо Хилари Клинтън) и ментето веднага се появило в подкрепящите демократическата партия сайтове. Това, което не може да се отрече на публикуваната Пловдивска завера, е, че този, който я е писал, познава доста имена от Кремъл и местата, за които пише.  

В компромата България е наречена "bolthole" - място, където някой трябва да се покрие за известно време. В резюмето, отнасящо се до Пловдив, пише, че през "август/септември" личният адвокат на Тръмп - Майкъл Коен, пристига с трима помощници в Прага за тайни дискусии с "представителите на Кремъл" и "помощните оператори/хакери". Целта на сбирката е била да се изработи механизъм на непроследими плащания в брой, резервен план за действие и как да се действа в случай на победа на Хилари Клинтън.  

Като допълнение анонимният източник пише, че са обсъждани действията спрямо другите участници - наетите румънски хакери и "използването на България като място за укриване (bolthole) и за покриване (lie low)".

Руският представител на срещата Олег Солодухин е бил под прикритието на служител, работещ към НГО "Россотрудничество". Говорено е как да се превеждат парите за хакерите. И това е трябвало да става по начин, който не може да бъде проследен до банкова институция, физическо или юридическо лице.  

Тогава било анализирано, че от март до септември е използвана компанията XBT/Webzilia, която с помощта на ботнетове и порнотрафик е пренасяла вируси и е осъществявала подривни операции срещу ръководството на Демократическата партия. Така е успявала и да чете информационния трафик в партията на Клинтън.

Зад всичко това стои специалистът Алексей Губаров и експертът по киберсигурност към ФСБ Сева Капсугович. Те успяват да създадат под свой контрол екип от хакери.

В Прага Коен и Олег Солодухин говорят за резервен план, в случай че Хилари спечели. Той трябва да покрие всички връзки между участниците и да не позволи никое разследване да стигне до тях.

В публикуваното "четиво" се казва: "Те (Коен и Солодухин) са се съгласили, че всички плащания трябва да са в брой и те да се извършват дискретно. Участниците в кибероперациите трябва да покрият добре следите си".

Тук стигаме до Пловдивската завера. За да заметат след себе си, двете страни са се съгласили, че веднага трябва да спре работата на румънските хакери, а "другите оперативни участници трябва да се насочат към укритие в Пловдив, България, където трябва да са незабележими".  

Тук анонимният източник е написал, че всички плащания по хакерската схема са се извършвали от Доналд Тръмп и от бившия началник на кремълската администрация Сергей Иванов. Макар парите да били давани от двете страни, хакерският екип бил лоялен единствено на Иванов (сменен по това време от Владимир Путин) и на неговия приемник.


Как Стийл е събрал информацията си

Данните от доклада са били базирани на разговори, които Стийл е имал с източници от руските разузнавателни служби. Според изданиетокомпанията му "Орбис" е създадена през 2009 г. и според нейния сайт базира твърденията си на данни и мнения на "глобална мрежа" от експерти и видни предприемачи, провежда "операции по събиране на разузнавателна информация" и "трудни, често трансгранични разследвания".

Вече има обвинения, че разследването за руския компромат е било финансирано от противници на Тръмп. 

Директорът на американските разузнавателни служби отхвърли обвиненията на Доналд Тръмп, че службите стоят зад теча на информация, твърдяща, че Русия разполага с компромати за новия президент на САЩ, съобщи ВВС.  Разузнаването не е давало оценка, че информацията е достоверна. Този документ не е продукт на американското разузнаване. Той не е съставен от службите. Той не е разпространен от службите, заяви  директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър.

"С президента Доналд Тръмп обсъдихме ситуацията, както и документ на частна разследваща компания, който през последните месеци широко са разпространи в медиите, сред членове на Конгреса и сътрудници на неговия апарат, даже още преди разузнавателната общност в страната да бъде известена за него. Изразих  безпокойство от публикациите. Двамата сме на мнение, че подобни слухове нанасят вреда на националната сигурност", подчерта Клапър.

Междувременно американският републикански сенатор Джон Маккейн призна, че е дал на ФБР досието, съдържащо твърдения за налични компромати на Русия срещу избрания президент Доналд Тръмп.

Пръв The Guardian разпространи информацията, че Маккейн, който беше един от яростните критици на Тръмп, е предал още преди месец на директора на ФБР Джеймс Коми досието за нелицеприятните връзки между Тръмп и Русия.

Според репортера Карл Бърнстайн, отразявал скандала „Уотъргейт“, Маккейн е получил документа от бивш британски посланик в Москва.

"Разглеждаха бизнес връзките на Тръмп и откриха спорни неща за руснаци, за бизнес в Русия. След това наеха бивш следовател от МИ-6, който получи допълнителната информация от руски източници. Предаде я  на колега от ФБР, когото е познавал от години от работата си под прикритие. Той пък я е отнесъл при своя човек от ФБР в Рим, който я е предал на бюрото във Вашингтон през август. След това, независимо от него, бивш британски посланик в Русия е бил информиран за откритията и е предал информацията на Джон Маккейн след изборите", обясни Бърстайн, който е и сред първите, разпространили в медиите информацията за наличието на такова досие.


 

Белият дом пита: Защо не разсеят съмненията?

"Ако Владимир Путин харесва Доналд Тръмп, аз го приемам като актив, не като пасив. Не знам дали ще се разбираме с Владимир Путин. Надявам се. Но има голям шанс това да не се случи", това заяви новият американски президент пред 250 журналисти във фоайето на "Тръмп Тауър". Той отрече да има бизнес интереси в Русия.

"Нямам търговски връзки с Русия. Нямам сделки, които биха могли да са с Русия, защото стояхме далеч. Нямам заеми от Русия. Ако искам, можем много лесно да сключим сделки в Русия. Но не искам, защото смятам, че това ще е конфликт на интереси. Така че нямам заеми, сделки и предстоящи такива", обяви Тръмп.
Русия извършва кибернападения срещу САЩ, но това правят и други страни. Путин не трябва да хаква. Русия ще уважава САЩ повече, след като стана президент, каза Тръмп. Той обеща да вземе мерки за защита на страната от хакерски атаки. 

Белият дом разкритикува Доналд Тръмп и неговия екип по прехода към властта, че отказват да направят публично достояние информация, която би разсеяла съмненията за потенциални финансови връзки на избрания за президент на САЩ и неговото семейство с Русия, предаде Ройтерс. 

“Има предостатъчно доказателства, че те могат да опровергаят тези обвинения, за които казват, че са неоснователни. Те обаче отказват да направят това, което само подхранва съмненията,  заяви говорителят на Белия дом Джош Ърнест. /Марица.бг

Кристофър Стийл и къщата му в графство Съри
Кристофър Стийл и къщата му в графство Съри
Пловдивската завера на Тръмп и Ластик от Кючук Париж
Адвокатът на Тръмп Майкъл Коен
Адвокатът на Тръмп Майкъл Коен
Пловдивската завера на Тръмп и Ластик от Кючук Париж
Пловдивската завера на Тръмп и Ластик от Кючук Париж
Пловдивската завера на Тръмп и Ластик от Кючук Париж

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...