неделя, 23 Февруари 2020 07:17 ч.

Пловдивският бизнес изпрати силна година

В областта са направени инвестиции за милиони, приходите от ДДС скочиха с 50 процента
18.12.2017   |   07:45
Прочетена: 1263   |
Коментари: 0
Пловдивският бизнес изпрати силна година

Успешна година изпраща пловдивският бизнес. С добрата новина се поздравиха местната управа и най-големите инвеститори в региона за 2017 г. Преди дни 14 водещи български и чуждестранни компании, получиха приз от Община Пловдив за изключителен принос за развитието на бизнеса, икономиката и работната сила.  За последните две години в областта са инвестирани милиони лева както в изграждане на нови предприятия, така и в разширяване, в модернизиране и обновяване на производствени мощности.   

По данни на Община Пловдив, от началото на годината, до средата на декември, в Пловдив и региона са сключени сделки за над 600 милиона лева, а приходите от платен данък за придобиване на имущество към общината надхвърля 16 милиона лева.

Справка в ТД на НАП-Пловдив сочи, че внесеното ДДС за миналата година е в размер на 252.8 млн. лева, което е с 50.39% повече спрямо предходната година. Ръст има и при корпоративният данък, който през 2016 г. достига 126 млн. лева, което е с близо 9 процента увеличение.  

И през 2017 г. Пловдив запази имиджа си на привлекателно място за инвестиции. Най-новата индустриална придобивка в региона - завод Интрама, заработи през месец март край с. Бенковски.

В него се произвеждат опаковки за хранително-вкусовата промишленост. Производствените мощности, в които са вложени около 20 млн. лв., се разполагат върху 13 декара. Едноименната  българо-германска компания е създадена през 1993 г. от Александър Божилов. По време на първата копка през лятото на 2016 г., той вгради в основите за късмет капсула с вестник „Марица”. Интрама бе сред 14-те наградени стратегически инвеститори за региона.

В Индустриална зона Марица ще се разположи най-големият на Балканите и Източна Европа завод за сортиране и рециклиране на текстил. Първата му копка бе направена през юли.

През октомври френската компания Latecoer започна строителството на завод за самолетни компоненти край Пловдив, а планираната инвестиция е в размер на 15 млн. евро. По план предприятието, в което ще се произвеждат части за самолетите Airbus A320 и A330,  трябва да отвори врати догодина напролет.

Също през октомври световният гигант в областта на осветлението и технологиите - Osram, вложи 25 млн. евро в първото в България производствено звено край с Труд. Osram също получи приз за топ инвеститор.

Преди два месеца в Тракия икономическа зона бе открит и логистичен хъб за е-търговия със селскостопански продукти. Изграденият с китайски инвестиции център ще е връзка между Китай и страните от Централна и Източна Европа.  

През есента на 2017 г. 20 големи местни предприемачи се обединиха в Сдружение "Бизнесът за Пловдив". Сред приоритетите им е решаване на проблема с мръсния въздух на града, мониторинг на средствата за обществените поръчки, и като цяло по-добра среда за живот и правене на бизнес под тепетата.

От сдружението вече правят мониторинг на четири инфраструктурни проекта в Пловдив, за които има договор между общината и Европейската банка за възстановяване и развитие на стойност 14.2 млн. евро.

Парите са за ремонтите на Коматевско шосе, булевардите "Руски" и "Шести септември" и новия булевард "Северен". Друг проект, който „Бизнесът за Пловдив“ ще наблюдава и анализира, е "Пловдив 2019", по който има бюджет около 38 млн. евро.


 

Как оценявате 2017-а?


Разширихме се

Ангел Джумеров, изпълнителен директор на „Биомашиностроене“АД (с приз за топ инвеститор)

2017 г. е успешна за „Биомашиностроене“. Ние ще отбележим ръст в производството около 10 процента. През тази година инвестирахме в закупуването на 50 дка земя в съседство на дружеството и разширихме производствената територия два пъти и половина. Продължаваме и с проектирането за удвояване на производствените площи, а производството планираме да удвоим в рамките на 7 години. До момента сме усвоили 4 млн. лв. по европейски проекти и остава да получим още 1 млн. лв. Иначе имаме реализирани 7 проекта, отделно инвестираме и със собствени средства в оборудване, сгради и земи. Най-силните ни пазари са в Европейския съюз и в Близкия изток - Русия. Продаваме също в Нова Зеландия, Канада, САЩ, Южна Америка, Южна Африка, Индия.

Разписваме нови проекти

Димитър Миленков, изпълнителен директор на „Хъс“ ООД (с приз за топ инвеститор)

От съществуването на компанията 2017 г. е една от най-успешните, които изпращаме. Направихме солидни инвестиции за нашите производства. Парите вложихме в нови машини, оптимизирахме и доста процеси, които доведоха до по-добри резултати. Освен това придобихме и терен от бившия завод „Полимери“ край Девня. В момента тече процедура по извозване на опасни отпадъци, която трябва да приключи до средата на 2018 г. За там имаме сериозни инвестиционни  намерения. След утилизацията на отпадъците започваме проектиране и реализация на проекта. Ангажимент по извозването пое управата на Областна администрация на Варна с изключителното съдействие на областния управител Стоян Пасев, но когото сме много благодарни.

Върхова за региона

Стефан Стоянов, зам.-кмет “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество”

2017 г. се очертава върхова за региона. Тепърва ще видим цифрите за 2017 г. Традиционно инвестициите в дълготрайни материални активи надхвърлят 2 млрд. лв. на година. Годините усилия на местния бизнес и местната власт, дават много сериозни резултати. Наред с чуждестранните инвестиции, друга важна тенденция е утвърждаването на пловдивски компании  като сериозни инвеститори не само в региона, но и в страната. Тук вече има много солиден български бизнес, който развива търговия и бизнес на европейско ниво. Този микс от международни компании от цял свят и силна българска икономика е много важен и тепърва ще играе роля за района. Една от тенденциите, които забелязахме в началото на годината, е, че най-бързо растящият сектор в икономиката в региона е на бизнес услугите.

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...