понеделник, 23 Септември 2019 13:16 ч.

Пловдивският зоопарк - политически обект

07.12.2016   |   11:46
Прочетена: 2879   |
Коментари: 8
Пловдивският зоопарк - политически обект

                                                                              Красимир ДИМОВСКИ


 

Поразяващата новина, че зоопаркът в Пловдив е културен обект, трябва да се приеме спокойно. Дори обектът вече усвоил първите два транша от субсидията, предназначени за Културната столица на Европа. Напълно логично, след като културата се превърна в по-голяма екзотика и от сервали оцелот. Мястото й е в клетките, зад мрежите. Да се порадват децата, преди да влязат в мрежата. Може и някоя чалга мома да я осинови, вместо маймунка. А така културата ще има  шанс най-сетне да се появи и в сутрешните тв блокове. Направо ще предават от мястото на събитието и дори могат да изядат от тв времето на някой депутатин, който за стотен път говори на живо по две телевизии едновременно. Така и Пловдив ще се прочуе като първия град, приютил културата на топло, осигурил  порцион и създал условия за размножаване. 

Това е добре, лошото е, че беше пропуснат друг великолепен шанс: Пловдивският зоопарк вместо за културен да бъде обявен за политически обект. Така за пръв път под тепетата щяха да се тестват нагласите на обществото за възприемане на нов политически модел - наистина различен от статуквото, новаторски и експериментален. Ако досега всяка партия си вкарваше в парламента пропорционален брой лешояди, маймуни, чакали, пауни и кози, при един  мажоритарен вот ще победят най-достойните от фауната. Само лъвове. С богат опит в усвояването на видовете, които са под върха на хранителната верига. Така ще бъдат усвоени не само евросубсидиите, но и ще се самосубсидират по естествен път.

Ако и този експеримент е разочароващ,  да се пробва по-ляв вариант - само с тревопасни вождове. Може да се развием като първата био република. Макар че е по-вероятно да затвърдим мястото си на бананова. Може да се тества и по-популистки модел  с камили, които да ни приведат през пустинята. А  като последен вариант -  пак да се доверим на родния бик, който поне винаги е готов да ни оправи.

А крайният избор е да прибегнем до гълъб, който да ни покаже обетованата земя. 

Хем дотогава ще сме останали българи колкото за един Ноев ковчег.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...