вторник, 18 Февруари 2020 23:55 ч.

Пловдивчанин оглави ВУЗ по застраховане и финанси

Апостол Апостолов е новият президент на Бизнес университета
11.09.2017   |   16:56
Прочетена: 889   |
Коментари: 0
Пловдивчанин оглави ВУЗ по застраховане и финанси

Пловдивчанинът Апостол Апостолов е новият президент на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), съобщиха от учебното заведение. Финансистът с дългогодишен опит и постижения в сферата и в мениджмънта вече се е ангажирал с новия пост, начело на образователната институция. Той има и повече от 10 години опит като преподавател във ВУЗФ в дисциплината “Kапиталови пазари“.

Апостолов е роден на 5 декември 1968 г. в Пловдив. Дипломира се през 1992 г. като компютърен инженер в Техническият университет, Пловдив. През 1997 г. завършва "Банки и банково дело" в УНСС.  Първата му работа е в системата на "Банксервиз". Скоро обаче е съкратен.Тогава решава да създаде собствен бизнес. Заедно с баща си основава брокерска фирма, която търгува със стоки на Софийската стокова борса. Междувременно Апостолов изкарва курсове за брокер.

 През 1993 г. в Града под тепетата се създава фондова борса. Апостолов кандидатства за работа по обява и е назначен там като експерт. Две години по-късно оглавява борсата. На следващата година обаче се създава Българска фондова борса и тези от страната се вливат в новото дружество. Тогавашният й шеф Виктор Папазов го кани за директор на Централния депозитар. Назначението му става факт през 1996 г. Там се запознава и с Валери Димитров, тогава експерт в депозитара, а сега - председател на икономическата комисия в парламента. През декември 1998 г. Апостолов е избран за шеф на борсата. И до 2001 г. съвместява двете длъжности - там и в депозитара. През септември 2001 г. е назначен за директор на Агенцията за приватизация. Кани го лично вицепремиерът Николай Василев. Двамата се запознали преди няколко години покрай ангажименти на юпито на нашия капиталов пазар.

 Между 2003 и 2009 година е председател на Комисията за финансов надзор, а от 2011 година е начело на НС на Тексим банк.

От 2012 година Апостол Апостолов е председател на Съвета на директорите на „Централен депозитар“ и член на Надзорния съвет на “ЧЕЗ Разпределение“. Завършил е „Банки и банково дело“ в УНСС, а преди това Техническия университет в Пловдив. Специализира  в развитието на капиталовите пазари в периода от 1995 до 2009 г.

 „Щастлив съм, че имам възможността да заема водеща роля при развитието и утвърждаването на ВУЗФ като университетът, който създава новите предприемачи, бизнес лидери и мениджъри. Комплексният финансов и преподавателски опит, с който разполагам, ми позволява да разглеждам в детайли, от различни гледни точки, възможностите за развитието на университета и да продължа успешната мисия на основателите“, коментира президентът на ВУЗФ Апостол Апостолов.

Ректорът на университета доц. д-р Григорий Вазов и Детелина Смилкова – вицепрезидент на учебното заведение, ще продължат да се грижат за академичната програма.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...