вторник, 14 Август 2018 22:54 ч.

Пловдивчанка отвори българско училище в Оксфорд

Бившата журналистка от ВВС Теодора Петранова сега влиза в ролята на будител на Острова
19.02.2015   |   14:09
Прочетена: 780   |
Коментари: 0
Пловдивчанка отвори българско училище в Оксфорд

Пловдивчанката Теодора Петранова и нейната колежка Валентина Александрова-Кирова, които от години живеят и работят на Острова, отвориха българско училище в Оксфорд. Децата се обучават в сграда на около 10 минути път от старинните сгради, където са снимани много от епизодите на популярната поредица за Хари Потър, информира специално за вестник "Марица" Теодора Петранова.

В училище „Слово” уроците са започнали на 10 януари тази година. За месец и половина вече е събрало близо 20 българчета, чиито родители живеят в университетския град.

Уроците се провеждат всяка събота. Тогава дечицата усвояват азбуката, учат се да четат, слушат български приказки, песни, стихотворения. Между ученето има и забавления в клуб Седянка, където малчуганите се запознават с интересните обичаи, народни песни и танци, ръчен труд и други интересни дейности.

Идеята за създаването на българското школо е на пловдивчанката Теодора Петранова, която от години живее във Великобритания. Искала дъщеря й да учи и български. Трябвало обаче да пътува до посолството в Лондон, защото в Оксфорд нямало кой да занимава децата. Теодора е работила дълги години в българската секция на BBC, а след заселването си в университетския град преподава български на студенти лингвисти, изучаващи славянски езици в престижен колеж, който дава международна бакалавърска диплома. Тя от години се опитва да създаде българско общество в Оксфорд. Правила е срещи на диаспората и студентите в Оксфордския университет с писателите Георги Господинов и Деян Енев, а през март подготвя лекция на проф. Евелина Келбечева за бъдещето на комунистическите паметници в България.

Към идеята на Теодора за създаване на българско училище в Оксфорд се присъединява Валентина Александрова-Кирова, която е директор на школото и за занятията пътува от Лондон. В британската столица преподава история в училището към посолството.

Наскоро школото в Оксфорд е избрало и училищно настоятелство. В него влизат няколко българи, които преподават в различни департаменти на Оксфордския университет. Освен тях, членове на настоятелство са родители - всички до един представители на българската диаспора в Оксфорд и околността.

В училището се обучават и деца от съседни селища като Абингдън - където има също диаспора и дори български ресторант.


В един клас са малки и големи, някои знаят да пишат само на английски 

В момента двете ентусиастки плащат наема за помещението, в което се провеждат занятията със събраните такси за обучение. Догодина обаче се надяват да получат финансова подкрепа от различни неправителствени организации, дарения или помощи от местния съвет.

Всички деца, които посещават българско училище „Слово” в Оксфорд, говорят предимно английски, но поназнайват и български. Родителите им са решени да запазят българската им идентичност чрез езика и културата, ще ги научим да говорят майчиния си език, споделя Теодора Петранова.

Обучението е трудно, тъй като възпитаниците са на различна възраст и на различно ниво, което изисква и индивидуална работа, специален подход и търпение. Езикът на децата е доста беден, тъй като в ежедневието си те общуват на английски. Все още пишат на български с печатни букви, но е някаква начало, което със сигурност ще даде резултат, е категорична Теодора.

За своята работа двете създателки на училището засега получават символично заплащане. Надяват се от догодина нещата да се променят и да получат финансиране, което да им позволи да приемат още българчета, тъй като по техни данни в университетския град живеят около 500 нашенци.

Новото българско училище в Оксфорд е част от поредната вълна на разширяване на този тип учебни заведения и из други селища на Острова, заяви неговият директор Валентина Александрова-Кирова. Само за тази учебна година преди изборите през октомври 2014 г. или след тях бяха открити поне 5 нови училища извън Лондон. Повечето от тях разчитат на подкрепа от Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която защитава интересите на над 250 български училища по целия свят, допълва Валентина./Марица.бг

Пловдивчанка отвори българско училище в Оксфорд
Пловдивчанка отвори българско училище в Оксфорд
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
6192
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...