вторник, 20 Март 2018 23:19 ч.

Пловдив е на една крачка от "поумняването"

Компания с база в Тракия икономическа зона предлага помощ на местната власт във въвеждането на интелигентни системи за управлението на функциите на града
04.12.2017   |   22:57
Прочетена: 1039   |
Коментари: 0
Пловдив е на една крачка от "поумняването"

На форум за иновации в Пловдив световна фирма с база в Тракия икономическа зона показа най-новите решения за спестяване на енергия в сгради и производствени бази, както и възможностите за създаване на smart city (умен град). Екип на „Марица“ събра най-интересните идеи и примери за реализирани проекти в глобален мащаб, за да представи на читателите си бъдещите промени.  


Трите големи дилеми пред съвременното общество са индустриализацията, урбанизацията и дигитализацията. Около тази идея се обединиха всички специалисти на форума под тепетата.

Тези три промени ще имат огромен ефект върху живота на хората съвсем скоро. С нарастването на градовете нуждата за достъпна, възобновяема и по-евтина енергия става осезаема.

Решението се крие в нови стратегии, насочени към екологията. Те се осъществяват чрез „умни технологии“ и „интернет на нещата“. Фирмата организатор подчерта, че е готова да съдейства на местната власт да въведе такива системи и Пловдив да стане „интелигентен“.  

Концепцията се обяснява най-просто така: умен град е този, в който не просто потребленията се следят, а всички устройства, които се използват за целта, са свързани.

Свързаните устройства предлагат големи възможности за анализ и бърза реакция, стига да бъдат използвани правилно. В момента в света има над 20 милиарда смарт устройства, а след няколко години ще станат 50 млрд.

Всички те се използват в домовете, колите, градовете ни. Когато данните от тези устройства се запаметяват в клауд сървър, това се нарича „интернет на нещата“. Те могат да събират данни за използването на енергия.  

Новата концепция е да има повече на брой сървъри, които да са по-близо и да обработват селектирани данни - така компаниите веднага могат да се снабдят с отчет за това колко енергия са употребили, къде са най-големите разходи и по този начин да изготвят план как да ги намалят, ако е нужно.

С интегрирането на смарт система в един дом, компания или цял град се постига точно това - получаване на конкретни данни с бърз анализ и възможност за реакция, както и проследяването дали взетите решения са достатъчно резултатни.

В допълнение на смарт системите, в индустрията се въвеждат все повече умни машини - те пестят енергия, като се изключват в секундите, в които няма какво да вършат. Ключовата технология в тях е софтуер, базиран на разнообразни фини сензори. /Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4438
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...