сряда, 16 Октомври 2019 01:26 ч.

Пловдив лидер по строителство на жилища. Какви са цените

Експерти под тепетата казват, че в следващите 2 години не можем да очакваме срив в цените
10.01.2018   |   08:10
Прочетена: 4008   |
Коментари: 0
Пловдив лидер по строителство на жилища. Какви са цените

В края на миналата година Европейската комисия изнесе списък със страните, заплашени от нов имотен балон. Сред тях е и България. От ЕК предупреждават, че индикаторите за евентуален балон са бързият ръст на цените на имотите и тяхното надценяване. Според статистиката през миналата година цените на недвижимите имоти у нас са скочили с 12%. 

Задава ли се нов имотен балон? 

Според експерта на Индъстри Уоч  Георги Стоев, в момента ситуацията е по-различна от 2008-2009 година. „Ако някой си мисли, че започва да се повтаря оня имотен балон - няма такива индикации”, казва Стоев. Въпреки това Пловдив продължава да е лидер (като площи РЗП) в издадените разрешителни за жилищно строителство. Анализаторите казват, че това се дължи на добрата индустриална динамика в града и около него. Икономистът Георги Стоев коментира така: “търсенето на жилища, което върви след индустриалното строителство, ще има нужда от нови площи. Хората идват от по-отдалечени места и е нормално да купуват имоти. Те се местят в Пловдив със своето семейство, а това означава ново жилище, но и детска градина, училище. Така че специално за Пловдив не бих се притеснявал - в града няма опасност от нов имотен балон”, заключи експертът.

Цените на имотите действително се вдигнаха, но с около 10 %, коментира Георги Димитров, управител на RE/MAX Advantage в Пловдив. ”Това се случи, защото на пазара няма качествени имоти, а търсенeто е голямо. Средната цена на жилищата в Пловдив е 700 евро за квадратен метър. В някои части на града тe достигат до 850 евро/ кв. м - т.е. цената в голяма степен зависи от локацията и от степента на завършеност. 1000 евро на квадрат за Пловдив е по-скоро прецедент - има и такива оферти, но жилището трябва да е в супер център и да е обзаведено луксозно”, категоричен е управителят на RE/MAX Advantage в Пловдив. Заключението му е, че в следващите 2 години не може да се очаква срив в цените на имотите.

Първо цените на имотите започнаха да растат в София, но в последствие това се случи във втория по големина град Пловдив, коментират брокерите на „Bulgarian Properties“. Според тях в града на тепетата скокът е с 10-12 на сто през последното тримесечие и така средните цени за квадратен метър жилищна площ достигнаха 750 евро. Процесът обаче е закономерен - в големите градове София, Пловдив, Варна икономиките са силни, заетостта е висока, хората са с по-високи доходи и съответно мислят за покупка на собствено жилище, отчитат от агенцията.   

Не се наблюдава силен ръст в жилищното строителство, твърди главния архитект на Пловдив Юлиана Петрова. И прави следното сравнение - през 2016 от в общината са постъпили 360 обекта, през 2017-а обектите са 390. „Разбира се, те се отнасят за всякакъв вид нови строежи, а жилищните сгради са около 1/3 от тези обекти, уточни арх. Петрова. Очертават се два квартала, в които може да се говори за „строителен бум” - единият е район Южен, а другата локация, където се строи усилено, е „Западен” - в кв. “Кишинев”, кв.“Христо Смирненски ”. Арх. Петрова също не е убедена, че се задава нов имотен балон. “След като има търсене естествено ще се строят нови жилища. Пазарът сам регулира ситуацията - факт е, че тези новопостроени апартаменти се продават на зелено”.

В началото на 2018-а в града стартират няколко нови жилищни проекта. С “Plovdiv City Park II“ продължава първия етап от инвестицията на фирма ”Хъс”. Още пет секции с РЗП 16 611 кв. м. Ще се вдигнат до Кауфланд и мол Пловдив. Проектът “Грийн плейс” също има развитие, за новите блокчета вече са издадени разрешения за строеж от общината. Комплексът се строи в близост до бившата детска градина “Мир” на ул. „Знаме” в „Западен”. Три нови блока ще вдигат и до Факултета по дентална медицина, в подножието на Младежкия хълм.

Пловдив лидер по строителство на жилища. Какви са цените

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...