петък, 19 Януари 2018 15:23 ч.

Пловдив най-желан за уикенд туризъм

Градът ни следва световната тенденция, стана ясно на Международната туристическа борса
22.02.2017   |   11:54
Прочетена: 1106   |
Коментари: 2
Пловдив най-желан за уикенд туризъм

Пловдив се представи като добър пример за събитиен туризъм на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА” в столицата. Председателят на Съвета по туризъм Любозар Фратев презентира опита на организацията и конкретно двете събития, които вече са в националния туристически календар - Дефиле на младото вино, което се провежда през ноември, и майското Дефиле „Вино и гурме”.

Статистиката е категорична, че в световен мащаб хората се насочват към краткотрайните пътувания. „Това е смяна на манталитета и начина на живот, от който българите и конкретно пловдивчани не остават встрани. Хората вече искат да почиват поне 3-4 пъти в годината по 2-3 дни”, коментира Любозар Фратев. Те все още не са готови да се лишат от голямата почивка, но я редуцират до 5 - 7 дни, а останалото време се „накъсва” на многократни пътувания. С подобряването на инфраструктурата това вече е възможно.

Световната тенденция е в синхрон с интересите на Пловдив. Градът няма море, нито планина. Има култура и история, което го прави идеален за кратък туризъм. „Силата на Пловдив е в уикенд туризма. Ежегодно се увеличават хората, които идват  да разгледат, да присъстват на някое събитие, да гледат едно представление, да хапнат, да пийнат. Харесва им атмосферата в този град, харесват им кафененцата, харесва им Капана и идват”, посочва още председателят на Съвета по туризъм.

Но градът все още страда от няколко „мъртви” за местния бизнес месеци - лятото, когато са актуални морските курорти, и зимата, когато привличат зимните писти. Ноември също е слаб, посочва Фратев. Но със събития като тези в кв. ”Капана” и оперния фестивал Opera open, хора от цял свят идват тук. А специално почитателите на операта са хора с възможности, те не пътуват с нискотарифни компании, настаняват се в хотели от висока категория. Искат да се чувстват добре и плащат добре.

По данни на НСИ, средната продължителност на престоя на чужденци у нас за последните 15 години е паднал от 7,1 на 4.7 нощувки. 53% от всички пътувания на българите са кратки - от една до три нощувки. Според министъра на туризма Стела Балтова кратките пътувания са една реална възможност страната ни да работи за постигането на дългосрочната си цел - да се превърне в целогодишно посещавана дестинация.

Пловдив най-желан за уикенд туризъм

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
387
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...