петък, 20 Септември 2019 22:29 ч.

Пловдив търси новите си политически лица

16.01.2017   |   10:27
Прочетена: 2556   |
Коментари: 3
Пловдив търси новите си политически лица

Галина ГЕОРГИЕВА


Извънредните избори за парламент чукат на вратата. Новият президент Румен Радев вероятно ще насрочи вота още за 26 март. Партиите имат малко повече от месец да наредят листите, да ги регистрират и да стартират предизборната кампания.

В Пловдив политическите сили вече стягат редиците и се готвят за сериозна битка. Тя може да се окаже последна за много от познатите играчи и дори местните лидери на основните политически сили. Всички партии обявяват, че освен на актива си, ще залагат на силна гражданска квота.

В Пловдив обаче ще е много трудно да се намерят мераклии за депутати, които не са от партийния актив. Тук големият бизнес по традиция стои далеч от политиката. Същото се отнася за творческите гилдии и голяма част от юристите.

Така, ако искат да се подкрепят със свежи лица отвън, партиите ще трябва да разчитат основно на представителите на лекарското и академичното съсловие.

Друг любопитен факт е, че двете основни политически сили - ГЕРБ и БСП, влизат в битката на автопилот, що се отнася до местните им структури.

Тези дни кметът на Пловдив Иван Тотев, който е и градски лидер на ГЕРБ, има други грижи. Освен това не е ясно дали той или централата в София ще има решаващата дума при подреждането на листата. Подобна е и ситуацията в БСП, където наскоро градският лидер проф. Красимир Мурджев си отиде без време от този свят.

Така конците при червените най-вероятно отново ще дърпа Георги Гергов, който помогна много на Корнелия Нинова да стане лидер на БСП миналия май. Ако двете партии не успеят да се справят с качествени местни предложения от актива и гражданската квота, не е изключено листите на ГЕРБ и БСП за 16-и МИР да бъдат напълнени с парашутисти.  

Тази вечер в ГЕРБ ще бъдат номинирани кандидати за депутати. Шестте районни организации ще проведат събрания и активът ще предложи имената на бъдещите народни избраници. Според указанията отгоре 

градоначалници, вицета и районни кметове нямат право да влизат в листите.

Ограничения има и за общинските съветници - само 50% от тях могат да бъдат кандидати за 44-тия парламент.  В инструкциите изрично е записано, че  ще има и гражданска квота и ще се търсят авторитетни и разпознаваеми личности от различни области на обществения живот. До 5 февруари всички списъци трябва да бъдат дадени в централата на партията.

Изпълнителната комисия  ще изготви финалния вариант, но последната дума ще има Бойко Борисов. Напълно нормално е сегашните депутати Менда Стоянова, Стефан Дедев, Атанас Ташков, Димитър Лазаров и Петър Петров да искат отново да влязат в Народното събрание.

Според запознати обаче само Менда Стоянова и Димитър Лазаров имат шанс за добри места в листата. Голяма е вероятността Борисов за пореден път да поведе листата, в която отново да бъде записан и Вежди Рашидов.

В БСП вече се провеждат събрания на основните партийни организации и валят предложения за депутати. До 25 януари трябва да минат всички събрания, а след това номинациите да бъдат одобрени на районни конференции.

На 4 и 5 февруари лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова свиква конгрес, на който ще се приемат промени в устава и ще бъде утвърден моделът на листата и вероятно ще се обявят водачите.

Градската конференция на БСП в Пловдив ще е на 11 февруари и на нея, преди да бъде подредена листата за парламента, социалистите ще трябва да изберат председател. В момента временно изпълняващ е Красимир Трифонов, който бе избран, след внезапната смърт на проф. Красимир Мурджев.

Очертава се битката за лидерския пост да е между Трифонов (известен като човек на Георги Гергов) и председателя на партията в „Северен” Илия Гатев (опонент на Гергов от последната градска изборна конференция).

Те двамата, освен че имат номинации за градски лидер, са издигнати и за депутати. Очаква се сред номинираните за народни представители  да са още доц. д-р Георги Йорданов - изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив”, общинските съветници Николай Радев, Иван Петков, Ангел Иванов, Петя Манева и Теодора Халачева, както и бившият зам. областен управител Атанас Петков, председателите на БСП в „Централен" Тодор Стоилов и на младежите в района д-р Любомир Паунов и други. Вероятно водач на листата ще е настоящият депутат Георги Търновалийски.

До средата на февруари ще бъде готова листата на Реформаторския блок.

Партиите в блока без ДСБ преподписаха споразумение да работят заедно,

а на 28 януари ще се проведе първият конгрес на РБ. „Ще има общи номинации за народни представители, няма да има квоти. Работим като един субект, отворени сме и за други партии вдясно, включително и ДСБ да се върне в блока.

Сега е моментът да покажем, че можем да бъде обединители и да привлечем хора с дясно мислене, защото ние сме автентичната десница. В Пловдив работим много сериозно, ще разчитаме на хора като Петър Стоянов и други изявени лидери на десницата”, заяви депутатът от РБ доц. д-р Димитър Шишков.

Голяма е вероятността  отново известният уролог да води листата в Пловдив, макар той да отрича.  В петък вечер са се провели Градски и Областен съвет на СДС, а във вторник предстои Национален съвет във връзка с предстоящите избори.

„Желанието на членовете на СДС е да се водят преговори с „Да, България”, с Обединени земеделци и др. партии. Настояваме и ДСБ да остане в Реформаторския блок”, каза градският лидер на СДС и депутат Никола Хаджийски.

Колкото и да демонстрират единност Реформаторите, няма как да не се създаде напрежение при реденето на листата. През 2014-а второто място беше дадено на  Пепа Деведжиева от ДСБ. Сега, ако партията на Радан Кънев отново играе с бившите си вече партньори, едва ли ще вземе предни позиции. Нищо чудно човек на СДС да е втори.

Интересна е ситуацията и с Обединените патриоти. Заедно на изборите ще се явяват НФСБ, ВМРО и Атака, а всяка една от партиите ще иска първите места. Водачът сигурно ще е отново настоящият депутат и бивш кмет Славчо Атанасов.

След него ще се подреди кадър на партията на Красимир Каракачанов, вероятно Александър Сиди, който е регионален координатор на ВМРО и общински съветник.Третото място вероятно ще е за човек на Волен Сидеров. В листата може би ще бъдат и общинските съветници от ПФ - Слави Георгиев, Костадин Гаров, Стефан Послийски и др.

В АБВ до средата на февруари листите ще са готови. Голяма е вероятността водачи да са градският председател - юристът Кирил Чалъков, и областният председател - бизнесменът Владо Маринов. 

На изборите този път реално ще премерят сили ДПС и ДОСТ.  На 28 и 29 януари пловдивската структура на ДПС ще проведе събрание и ще номинира депутати. После централата на партията ще одобрява списъците и ще определи водачите.

„Ще се борим най-малко за един мандат. На президентските избори имахме над 5000 гласа, а година преди това на парламентарните - само 800. Поех организацията в много лошо състояние, но успях да върна доверието на хората”, каза  градският председателят Али Байрам.

Местните активисти се надяват пловдивчанин да води листата. В ДОСТ е възможно отново да заложат на Венцислав Каймаканов. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...