сряда, 22 Януари 2020 13:00 ч.

Пневмония ни удря след грипа

Тази година вирусната вълна е по-тежка, оставаме в леглото десетина дни
18.01.2018   |   07:33
Прочетена: 2324   |
Коментари: 0
Пневмония ни удря след грипа

Бактериалните пневмонии са най-честите усложнения, които напълниха пловдивските болници. Според наблюденията на специалистите грипната вълна тази година е по-тежка и се налага да останем в леглото между 7 и 10 дни. 

Всичко започва с висока температура, мускулни болки, кашлица и болки в гърдите и в очните ябълки. Ако обаче след петия до седмия ден не се почувствате по-добре, появили са се нови симптоми, които преди това е нямало, например вдигнете отново температура, имате по-силна кашлица, промяна в характера на кашлицата, различен вид секрети от носа, болки в ушите - веднага потърсете лекарска помощ, защото може да имате усложнение.

Грипът може да удари навсякъде - в нервната система, в дихателната. Едно от най-тежките енцефалитни възпаления на мозъка е грипното, посочват медиците. Ако имате дихателна недостатъчност - възрастните чувстват, че се задушават, а децата и бебетата правят често дихателни движения, не ходете при джипито, а веднага потърсете болница. Това състояние е животозастрашаващо. 

При наличие на усложнения задължително се предписва антибиотик. Защото усложнението, дори да не е чисто бактериално, при всички положения допълнително отслабва организма. И вероятността да се развие бактериална инфекция нараства страшно много, посочват лекарите.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...