сряда, 23 Октомври 2019 04:20 ч.

Погрешно разбраната България

Или още няколко мита за нашите зависимости и независимости
11.01.2018   |   19:09
Прочетена: 1097   |
Коментари: 0
Погрешно разбраната България

Ротационното председателство на Европейския съюз започна. Българите са готови да бъдат домакини. Европейските медии засилиха интереса си и най-накрая са готови да напишат нещо за затънтената страна от тъмния ъгъл на континента. Най-вероятният резултат ще бъде постоянно погрешно разбиране и объркване.

"Първото нещо, което може да научите в България, е, че българите поклащат главата си по обратния начин - нагоре-надолу за "не" и наляво-надясно за "да". Не е вярно. Това беше така в миналото, но повечето хора вече научиха еврокимането.  

Друго нещо, което може да чуете, е, че се очаква да си свалите обувките, когато посещавате някой дом. Дори официалният профил в "Туитър" на председателството твърди това. Отново грешно, не трябва да го правите.

Ще чуете, че българите са измислили киселото мляко. Не е вярно. Така, както не е вярно и че гърците са го измислили. Първото въздушно бомбардиране е било българско, хапчето за контрацепция, компютърът и т.н. са български изобретения.

Ние дори сме произвели първото направено от човек злато, което сигурно има нещо общо с алхимията. И макар нито едно от тези твърдения да не е вярно, би било разумно, ако ентусиазирано поклатите глава (в посоката, в която искате),

когато киселото мляко, кирилицата, Григор Димитров или Орфей бъдат споменати. 

България действително е имала изненадващо развита авиация в началото на 20-и век и през 1912 г. пуска няколко бомби от въздуха над Одрин, история, която вдъхва известно доверие в теорията за първото българско бомбардиране.

Българският цар Фердинанд е бил първият монарх, летял със самолет, вероятно някъде близо до Брюксел. Много държавни глави днес го правят през цялото време, без да знаят на кого трябва да благодарят за началото на тази тенденция.

От една по-миролюбива и здравословна гледна точка - има нещо, наречено "лактобацилус булгарикус", което се изнася в много държави и е неприлично популярно в Япония. Сигурен съм, че японците вярват, че успехът на Котоошу Кацунори, велика българска сумо звезда там, трябва изцяло да се дължи на това, че е ял много кисело мляко в България.

Пристъпвайки към въпроси малко по-важни за председателството,

неизменно ще чуете, че България е най-корумпираната и най-бедната страна в Европа. Все пак България има най-ниския брутен вътрешен продукт в ЕС, а "Трансперънси интернешънъл" поставя България много ниско в индекса си за възприятие за корупцията.

Икономическата картина е малко по-сложна. България има стабилна икономика и третия най-нисък правителствен дълг (29% през 2016 г.) в ЕС след Естония (9.4%) и Люксембург (20.8%), като той е много по-нисък от средните за ЕС 83.2%.

Българите имат едно от най-високите нива (82%) на освободена от ипотека собственост на имоти в ЕС и делът на хората с ипотеки или плащащи наеми е незначителен.

Нивото на лични спестявания също е много високо и отбелязва силен ръст през последните години. По скорошни данни българските семейства държат в банки 46 милиарда лева (23 милиарда евро), което е 47% от БВП. 

Случаят с корупцията също е интригуващ.

Трудно ще намерите някой в България, който да не ви каже, че България е ужасно корумпирана.

"Трансперънси интернешънъл" също е много ясна в присъдата си за възприятията за корупция в страната. Не толкова категорична е картината, представена от много по-подробния и извършен професионално анализ на Европейската комисия и Евробарометър за корупцията в ЕС.

Там можете да видите, че корупцията сред българската полиция и митническите служители може и да е висока, но при частните компании, банките и финансовите институции е сред най-ниските в ЕС и много по-ниска от тази в някои от най-некорумпираните страни като Дания или Швеция.

Попитани дали са лично засегнати от корупция, 21% от българите казват, че са. Делът им е по-малък от средния за ЕС (26%), Полша, Чехия и значително под този в Испания, Кипър, Гърция, Румъния, Италия и няколко други.

Тези данни не означават, че България няма сериозни проблеми с обществените поръчки, злоупотребата с монопол, концентрацията на икономическа власт, медийната собственост и други въпроси, които са много добре познати сред европейските институции.

Друг често срещан етикет е почти неразделната връзка на България и Русия. 

Истината е, че през последните няколко години България изостави трите най-големи руски проекта (всичките енергийни), което разгневи руските политици. 

Най-безспорните приоритети на българското европредседателство са европейската интеграция на страните от Западните Балкани и подобрението на отношенията на ЕС с Турция. И двете цели, много по-реални от неща като европейската любов и привързаност, са много против интересите на сегашното руско правителство в региона.

Отношенията с Русия обаче ще останат сложни, оформени от погрешно интерпретираната история, комунистическото наследство и носталгията сред част от по-старото поколение.

Всичко това е предизвикано и от безмилостния натиск на руската хибридна армия. Наскоро руските медии например казаха, че българското правителство ще повдигне въпроса за края на санкциите срещу Русия по време на европредседателството. Много коментатори бяха шокирани. Правителството категорично отрече подобни намерения.

Европа е дълбоко разтревожена за енергийната си сигурност. Енергийният съюз отбелязва значителен напредък в засилването на енергийната позиция на ЕС. Това е много трудна задача. България често е споменавана като една от страните с най-голяма зависимост от руския енергиен внос. Това отново не е вярно. България е една от страните с

най-висок относителен принос за намаляването на енергийната зависимост на ЕС

Докато през последните 30 години зависимостта на ЕС от енергиен внос се е увеличила от 36% до 53%, основно заради засиления внос за Германия, Великобритания, Полша и няколко други държави, зависимостта от енергиен внос на България (без да броим вноса на ядрено гориво) е намаляла от 68% на 36%. България обаче трябва да се справи с остаряващите си въглищни централи и все още високата енергийна интензивност.

Има още няколко любопитни неща около България - за съпротивата срещу възобновяемата енергия, дискриминирането на етническите малцинства, разрушаването на селското стопанство, тотално сринатата индустрия, потискането на жените и любимата тема на Леонардо ди Каприо - унищожаването на българските гори. Много неща, за които да се говори през следващите шест месеца. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...