петък, 28 Февруари 2020 23:03 ч.

Подгответе разсада за карамфили и бегонии

09.01.2018   |   21:26
Прочетена: 1106   |
Коментари: 0
Подгответе разсада за карамфили и бегонии

Работата за градинарите не спира през зимата. Сега е моментът, в който трябва да се заложи разсад за цветя. През януари се обръща внимание на бавнорастящите култури, за които периода от засяването до началото на цъфтежа продължава 180-200 дни. На практика през юни може да се порадвате на цветовете им.  

Кичестите цветове на карамфил Шибо се разтварят 5-6 месеца след засяване. За целта през януари в контейнерче се насипва плодородна почва, в която се правят бразди с дълбочина 3 милиметра, а разстоянието между мини лехичките е 2-2.5 см. Семената се насипват в браздите и се покриват с речен пясък. Сандъчето се покрива с полиетиленово фолио и се оставя на добре осветено място с температура на въздуха 18-20 градуса.

Семената на бегонията са много малки, затова се сеят на повърхността на субстрата, който трябва да е влажен. След това съдът се покрива със стъкло или прозрачно фолио и се поставя в помещение с температура на въздуха 20-22 градуса.

Еустомата, позната още като ирландска роза, не трябва да се сее по-късно от януари. Семената се разпръскват върху повърхността на почвена смес, получена от смесването на торф, пясък и перлит, и леко се притискат. На съда се слага полиетиленово покритие и първите два месеца се държи в помещение с ярка светлина и температура на въздуха 20-25 градуса. Веднъж седмично е добре да се проветрява саксията и повърхността да се пулверизира, ако почвата съхне.

 Мушкатото може да се засява за разсад от ноември до април. Ако решите да правите това през зимата, ще е необходимо допълнително осветление. Семената се сеят във влажна и рохкава почва, покриват се с около 10 мм пръст и с полиетиленово фолио и се държат при температура около 20 градуса. Почвата редовно се пулверизира, от фолиото се премахва кондензът и се доосветяват младите растения, защото им е нужна светлина 12 часа дневно.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...