понеделник, 19 Март 2018 05:01 ч.

Подлезът в Стамболийски - влезе ли инвалид, няма излизане

В проекта не било предвидено и отводняване на съоръжението
17.02.2017   |   12:44
Прочетена: 1370   |
Коментари: 4
Подлезът в Стамболийски - влезе ли инвалид, няма излизане

Жп подлезът в Стамболийски, който извади жителите на града на протест миналата седмица, е бил проектиран без предвидено отводняване. Освен това той има рампа за инвалиди само от южната си страна. Такава обаче липсва от северната му страна. Това заяви кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев във Фейсбук. Той е публикувал доклада на НКЖИ след обследване на съоръжението.

Както „Марица бг” вече писа, близо 200 души излязоха на протестно шествие пред общината миналата седмица. Поводът бе появилите се три пукнатини в жп подлеза в града след ремонта му. От тях по време на всеки дъжд и снеготопене шурти вода и наводнява съоръжението, оплакаха се жители на града.

Те разказаха, че са им нужни салове, за да преминат през наводненото съоръжение , за да стигнат от едната част на града до центъра, където се намират банки, поликлиниката, общината и други важни институции. По време на протеста от НКЖИ и представител на фирмата –изпълнител обещаха да извършват обследване. Кметът поиска да бъде запознат с констатациите.

„След нашите протестни действия във връзка с ремонта на подлеза в Стамболийски, резултатът дойде незабавно. Още същия ден бе сформирана Комисия и тя обследва трите големи фуги, които се бяха образували по време на строително-ремонтните дейности”, написа във Фейсбука си Мараджиев.

"Беше съставен констативен протокол, за който ме информира писмено директорът на НКЖК инж. Красимир Папукчийски", допълва градоначалникът.

Беше важно да разберем, че комисията е констатирала, че: „няма конструктивни изменения или нарушаване целостта на съоръжението и няма никаква опасност за сигурността му към момента и при бъдещата му експлоатация”, става ясно.

„Видяхме, че като има гражданско общество, което се обедини около една обща цел, има и резултати!”, написа Мараджиев. Той е категоричен, че както обеща на протеста, общината ще свика независима комисия и ще направи своя проверка. За целта администрацията ще задели от бюджета си 1500 лв.

Вече са избрани експерти. Проверката ще бъде извършена под ръководството на проф. Богомил Петров от Университета по архитектура и строителство, става ясно от поста.

„След това борбата продължава, защото се оказа, че няма проектирано отводняване на тунела, за което отново ще сезирам НКЖИ. Другият още по-голям парадокс е, че има предвидена рампа за трудно подвижни хора от южната страна на подлеза, но няма такава от северната страна. Смятам, че проектантът на ремонта сериозно трябва да се замисли за дипломата си!”, написа кметът на община Стамболийски./Марица.бг

Подлезът в Стамболийски - влезе ли инвалид, няма излизане
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
4373
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...