понеделник, 27 Януари 2020 02:52 ч.

Пожарната предупреждава: Не хвърляйте угарки в тревата

30.06.2017   |   14:55
Прочетена: 611   |
Коментари: 0
Пожарната предупреждава: Не хвърляйте угарки в тревата

Във връзка с пожароопасния сезон и настъпилите горещи летни месеци от Пожарната напомняме, че с тенденциозното повишаване на дневните температури се създават предпоставки за възникване и бързо разпространение на пожари.

Тази година на територията на областта са засети над 630 000 дка площи с житни култури. С цел обезпечаване на нормалното протичане на жътвената кампания огнеборците извършват тематични проверки. Особено внимание се обръща на наличие на становище за допускане на техниката за участие в жътвената кампания от органите на “Пожарна безопасност и защита на населението”. Също така земеделската техника трябва да има искрогасители и пожаротехнически средства за първоначално гасене. В изправност трябва да са основните възли и агрегати в земеделската техника. Спазване на изискванията при прибиране и съхранение на житните култури и грубите фуражи, както и спазване на изискванията към земеделската техника.

За недопускане на възникването на пожари специалистите съветваме да не се извършват ремонтни дейности по линейните обекти - електропроводи, газопроводи и други, преминаващи през житни площи през периода от восъчна зрялост до прибиране на реколтата. Всички, преминаващи покрай неожънати площи, са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не създават предпоставки за възникването на пожари. Забранява се паркиране и ремонтиране на земеделска и транспортна техника в узрелите зърнени масиви, както и в близост до тях. Изключително опасни са и предприетите сред нивите огневи работи по земеделската техника. От особена важност е наличието на разорани негорими ивици около гробищни паркове,  жп линии, сметища, газопроводи и други пожароопасни обекти. За да не се допускат пожари в житните насаждения, напомняме на гражданите да проявяват особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност в сухото и горещо време. Небрежно изхвърлената угарка в сухата трева може да причини големи щети. Особено безотговорно, противозаконно и лекомислено е запалването на стърнищата след жътва и на старата суха трева по пасищата. Също така не трябва да се допуска палене на открит огън, тютюнопушене и паркиране на моторни превозни средства в площите с житни посеви и в непосредствена близост до тях от настъпването на фаза “восъчна зрялост” до окончателното прибиране на реколтата. Децата да се държат под око и да не се допуска да играят с огън и кибрит.  

Още веднъж напомняме, че изгарянето на стърнища и слама, суха трева по слогове, крайпътни ивици и други площи е забранено. 

При установяване на нарушения на изискванията за пожарна безопасност ще се налагат санкции на виновните граждани и длъжностни лица - от 100 до 2000 лева.

Цвятко Дешев
Цвятко Дешев

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...