сряда, 18 Юли 2018 09:32 ч.

Пожелаха на владиката търпение като златен жезъл СНИМКИ

Мощи на св. Николай пристигнаха от Атон като личен дар за митрополита, той ги прие с абокат на ръката
06.12.2017   |   19:17
Прочетена: 421   |
Коментари: 0
Пожелаха на владиката търпение като златен жезъл СНИМКИ
Автор на снимката: Снимки Атанас КЪНЕВ

Търпението на владиката да бъде като златен жезъл, митрата – като ярката звезда на правдата, молитвата – като скъпоценен бисер, ревността – като твърд диамант, а надеждата – като планината Сион. Това пожелаха на митрополит Николай клирът и християните навръх имения му ден. От тяхно име след светата литургия, възглавена от владиката в храма „Св. Николай Мирликийски”, Знеполският епископ Арсений се обърна към духовния водач на епархията с библейското напътствие: „Само бъди твърд и много храбър. И грижливо пази и изпълнявай целия закон. Не се страхувай и не се ужасявай, защото Бог е с теб навред”. Дядо Николай прие поздравленията с абокат на лявата ръка.

В обръщението си епископ Арсений отбеляза, че вече 10 г. в служението си владиката проявява мъдрост и търпение  и в славните моменти, и в хулите и огорченията. „Сегашният век крие потайности, действа лукаво и хитро подмолно. Потокът на злото се разширява -  рече той. - Въпреки трудностите в днешното усилно и тревожно време църковният кораб не потъва. Защото, казва Йоан Златоуст, такова е величието на църквата - когато я нападат, тя побеждава.  Когато замислят нещо лошо против нея, тя го преодолява. Когато я притесняват, тя се прославя. Получава рани и не изнемогва.  Сред яростни вълни не потъва. Под напора на бури не търпи корабокрушение. В сражението е непобедима”. Като подчерта, че трудностите  продължават, епископ Арсений увери дядо Николай, че клирът и вярващите го подкрепят. „Земният път, който води към вечния живот, е стеснен и стръмен. И всяко духовно поприще е сложно”,д обави той. И пожела на владиката телесно здраве, духовни сили, благоденствие, дълголетие  и доброплодни успехи.

На тези, които го хулят, епископ Арсений припомни, че само Господ е съдия. Припомни им също, че е писано: „Началника на твоя народ да не злословиш”.

Красиви слова, заключи в отговор владиката и увери, че тези ласкави думи получава незаслужено. Той продължи, че в празничния ден няма как да не види и своите слабости и недостатъци, премълчани великодушно в честитката. Затова с призова всички да го споменават в молитвите си.

„Ако често пъти църквата е сравнявана с кораб, аз бих сравнил и държавата ни кораб, който се люлее в бурно житейско море на стихии и водовъртежи, но ние знаем, че ако сме на кораба на светата църква, ще достигнем отсрещния бряг на божието царство, където Христос ни призовава всички: „Елате при мене всички, отрудени и обременени от греха, и аз ще ви успокоя” – каза дядо Николай. - Ако ние не изпаднем някъде в стихиите на своето житейско море, кормчията на този кораб е Господ Исус Христос, и каквито и пробойни да има, той няма да потъне. Защото с нас е  и Св. Николай. Затова съм благодарен на Бога, че не съм сам във всички изпитания на служението си. А то не е леко. Не се оплаквам, а благодаря на Бога. Защото ми е дал такъв кръст, но също сили и сътрудници да го носят.”

На личния празник на владиката в храма с името на неговия духовен покровител дойдоха Симеон Сакскобургготски, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, бригаден генерал Матеев,  ктиторът на храма Кирил Василев.

Владиката получи личен дар от Атон – мощи на Св. Николай, които бяха изложени за поклонение на вярващите. Оттам пристигна и архимандрит Антипа, игумен на килията „Св. Ана” в Света гора. Хорът „Нектарий Протопселт” от Румъния също се сключи в службата. Сред даровете за владиката бяха икона на светеца-покровител и гигантски кошници с по трийсетина червени рози.

 

Пожелаха на владиката търпение като златен жезъл СНИМКИ
Пожелаха на владиката търпение като златен жезъл СНИМКИ
Пожелаха на владиката търпение като златен жезъл СНИМКИ
Пожелаха на владиката търпение като златен жезъл СНИМКИ
Пожелаха на владиката търпение като златен жезъл СНИМКИ
Пожелаха на владиката търпение като златен жезъл СНИМКИ
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
5918
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...