неделя, 19 Януари 2020 03:51 ч.

Позиция: Убийците на пътя се измъкват заради разнобой в закона

13.10.2016   |   11:30
Прочетена: 764   |
Коментари: 2
Позиция:  Убийците на пътя се измъкват заради разнобой в закона


В момента има разнородна съдебна практика по отношение на правата на пешеходците. В Закона за движение по пътищата съществува член 113, който казва, че пешеходецът трябва да се съобразява със скоростта на идващите автомобили и да преценява тяхното разстояние. Това е абсурд, защото излиза, че пешеходецът трябва да играе ролята на радар. Другият текст е съответно член 119 от закона, който казва, че щом човек е стъпил на  пешеходна пътека, автомобилът трябва да намали и да спре.

Тоест това са два взаимно изключващи се текста, което води до разнобой в съдебната практика. Един съдия си харесва единия текст, от което се възползват убийците на пътя, в други случаи съдиите съдят по друг начин. Затова се наложи ВКС да даде становище.

 Но според мен трябва да се промени законодателството - щом пешеходецът се намира на пешеходна пътека, автомобилите трябва да се съобразяват с него и да намаляват. Изрично трябва да бъдат упоменати случаите, в които пешеходецът няма право:  когато минава трамвай или автомобил със специален режим. Задължително трябва да се запази и забраната пешеходецът да не изскача внезапно на пътя. Но да се вменява изискване той да преценява скоростта и разстоянието няма как да стане.

Миналата седмица направихме нещо като експеримент на пешеходна пътека в София, който показа пълното безумие на изискването пешеходецът да вдига ръка, преди да пресече. Имаше случай, в който майка държи двете си деца за ръце. Тя какво да вдигне? Крак ли?

В момента в парламента се разглежда Законът за движение по пътищата, но този текст едва ли ще се разглежда, тъй като вече е на второ четене. 

В крайна сметка какъвто е законът, такъв ще го спазват съдиите. Въпросът е, че убийците могат да се измъкват, като се позовават именно на  закона.

тагове

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...