вторник, 20 Февруари 2018 05:40 ч.

Полицаите казаха: Няма депутат и кмет - биеме наред!

Нападаха с палки пловдивчаните пред Народното събрание, разказва Спас Гърневски
10.01.2017   |   10:15
Прочетена: 2098   |
Коментари: 13
Полицаите казаха: Няма депутат и кмет - биеме наред!

                 Спас ГЪРНЕВСКИ


Спас Гърневски е емблематична фигура в дясното пространство. Бивш член на СДС, бивш лидер на ДСБ-Пловдив, кмет на града от 1995 до 1999 година. Участник в националния протест пред парламента на 10 януари 1997 г. с призив за сваляне на управлението на социалистите. Дни преди това Гърневски, заедно с депутати от СДС, НС и други сини кметове от областта, е начело на протестните шествия в Пловдив. Публикуваме неговия разказ за събитията преди двадесет години.


Януари 1997 година бе месецът, който не само разтърси из основи България, но най-после сложи край на посткомунистическата мимикрия и даде началото на надеждите, че страната ни ще обърне наистина посоката към едно жадувано от поколения българи бъдеще.

Вместо оставка на БСП от властта и насрочване на предсрочни парламентарни избори, на 8 януари Висшия съвет на БСП, парламентарната група и ръководствата на коалиционните им партньори с явно гласуване избраха Николай Добрев за следващ министър-председател на мястото на подалия оставка Жан Виденов. Очакваше се, че на 11 януари президентът Желев ще издаде указ, с който да възложи проучвателен мандат за съставяне на правителство на посочения от левицата кандидат за премиер.

На 9 януари на мощен митинг в Пловдив обявихме, че ако не бъде приета декларацията на СДС за предсрочни избори в парламента, ще пристъпим към ежедневни протестни действия. Заклехме се, че никога няма да допуснем второ комунистическо правителство в този парламент. На другия ден сутринта с една влакова композиция и много леки автомобили внушителна пловдивска група потегли от Пловдив за София. Събрахме се на Централна гара и от там поехме към центъра на столицата.

Към 11 часа се срещнахме със софийското шествие, водено от Евгений Бакърджиев, и изпълнихме площада пред Народното събрание. Както предполагахме, вътре комунистите отхвърлиха декларацията на ОДС за предсрочни избори, твърдо решили да правят второ правителство. Парламентът беше обграден от всички страни.

В ранните часове на следващия съботен ден около 2 часа полицията щурмува гражданите, за да изведе депутатите от БСП към автобусите, паркирани срещу Народната библиотека. Тогава ние с Андон Андонов, Муравей Радев, Емил Жечев и Велислав Величков се намирахме на площада на гърба на БАН и градинката на митрополията на Св. синод.   

Откъм служебния вход на парламента, строена в редица, срещу нас тръгна група полицаи, които удряха палките в щитовете си досущ като в римските легиони. Марширувайки, ни приближиха и с щитовете ни изтласкваха в заснежена уличка. В този момент зад мен някакъв човек се хлъзна и падна. Наведох се да го изправя, когато едва не ме събори мощен ритник на полицейската „кубинка”. В този момент зам.-кметът на Пловдив Емил Жечев извика: „Защо го удряте, това е кметът на Пловдив”.

Изсвистя палка по рамото му и още една по ръката на Муравей Радев, който се опита да предпази Жечев. "Спрете!, извика Муравей, аз съм депутат". И  посегна да вади картата си, ала униформеният каза: „Няма депутат, няма кмет, наредено ни е да бием наред”. Завидях му на римата, но следващата палка по мен ме подсети, че не сме на рецитал.

В София беше настанала кървава вакханалия. Биеха къде кого срещнат, не само около парламента. След дни изнесоха данни за абсолютно невинни хора, пребивани, без дори да им се зададе въпрос

Прибрахме се в Пловдив и отидохме в кабинета на Андонов в СДС. Взехме решение за организиране на ежедневни протести още от 13 януари, понеделник. Така, далеч преди обявения час, площадът пред общината се пълнеше с хора от целия окръг. Бяха дошли и много студенти. Стохиляден митинг-шествие срещу управляващата БСП разтърси централните улици и площад "Съединение". Това е най-голямата публична проява в историята на Пловдив, заявяваха възрастни пловдивчани.

Всички публично се заклехме, че няма да отстъпим, докато не бъдат обявени предсрочните парламентарни избори. Блокирахме с денонощни барикади всички входове и изходи на Пловдив, както и жп линиите. 

На 4 февруари се прокрадна информация, че правителството обсъжда атака срещу барикадите в нощта срещу 5 февруари. По медиите призовахме за още по-мащабен митинг и площад „Стефан Стамболов” се изпълни с народ. Напрежението растеше, докато около 18 часа не пристигна възторжената вест, че комунистите се оттеглят от властта.

На 6 февруари пред Общината повече от 50 000 души отпразнуваха своята победа. 

За съжаление след тази огромна подкрепа на народа към СДС доста от сините лидери не устояха на изкушенията във властта. Тези пък, които не осребряваха идеите си, бяха изтласквани от властови позиции. Накрая СДС бе превърнато в търговско дружество, което отдавна фалира.../Марица.бг

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...