вторник, 20 Февруари 2018 03:37 ч.

Потвърдено: Пловдивско училище си има адвокат на заплата

Одит на общината опроверга другите твърдения в жалба за нарушения на директорката на ОУ „Димитър Талев”
22.02.2017   |   11:15
Прочетена: 1571   |
Коментари: 8
 Потвърдено: Пловдивско училище си има адвокат на заплата

Основно училище „Димитър Талев” наистина си има адвокат на граждански договор и месечна заплата. Но това е единственото потвърдено от общински одит от общо 18 твърдения срещу директорката Ирина Чолакова. Жалбата с подборното описание на нейни финансови ходове и сигнали за 12 административни нарушения бе разпратена до различни институции през есента от нарочена за освобождаване служителка от администрацията на школото.  

Последвалата проверка на Регионалното управление по образование завърши със заключение, че няма драстични административни нарушения, заради които школската шефка да  бъде санкционирана. Последва нов сигнал от жалбоподателката, че Ирина Чолакова е била предупредена за проверките и част от нарушенията са били прикрити. Междувременно анкети на МОН в колектива извадиха наяве лош микроклимат и бяха препоръчани тренинги за сплотяване  и подобряване на работата в екип. Сега е готов и одитният доклад на общината, която трябваше да провери твърденията за финансови нарушения.

Болшинството от тях не се потвърдиха, заяви пред „Марица” главният секретар на общината Ангелина Топчиева. Тя обясни, че отговаря на истината изложеното в жалбата, че директорката Ирина Чолакова е назначила адвокат на месечна заплата 400 лева. Действително съществува такъв граждански договор, но е право на директора да реши по какъв начин ще ползва юридическа помощ, ако няма такъв специалист на щат, каза Топчиева.  Според нея обаче по-изгодно за училището би било при нужда да се плаща за консултантска услуга, вместо всеки месец  да се брои заплата, тъй като казусите от компетентността на юристи в училище не би следвало да са много и редовно. Училищата са звена, в които няма толкова голяма необходимост от това, каза тя.

По отношение на твърдението, че Ирина Чолакова е сключила договор с нова фирма по програма „Училищен плод” и са доставяни моркови на цена над 6 лева за килограм, проверката установила, че изобщо няма договор по тази програма. Били правени обаче дарения на плодове и зеленчуци от фирми, като фактурите били издавани от доставчика и възстановявани от държавен фонд „Земеделие”. Одитът не е отчел това за нарушение, макар да е смущаващо, че това е точно схемата на „Училищен плод”.

Като неоснователно е отчетено твърдението, че монтираните 7 климатика са на цена над пазарната за съответния клас - общо 15 624 лева. Проверката на документите показала, че другите подадени оферти са били за 18 000 и 28 000, като е избрана най-изгодната. По същия начин е имало подбор на изпълнители и за другите ремонти, за които обвиненията бяха, че се харчат твърде много пари над пазарните цени и се възлагат на едни и същи фирми.  За поливната система, за която са похарчени 9000 лева например, проверяващите видели също още оферти - с цени 8600, 12 000 и 15 000 лева. Одиторите не са счели за твърде скъп ремонта на шефския кабинет на стойност 8000 лева, според тях реална е и похарчената сума от 25 000 лева за мебели за класните стаи.

Част от твърденията няма как да бъдат проверени, направи уговорка Топчиева. Сред тях е разказът в жалбата за прибрани от директорката пари в плик, които били дарение от доставчика по „Училищен плод” за празника на училището. По същия начин няма данни и Чолакова да е взела за себе си телефон от мобилен оператор при сключване на договор за корпоративно обслужване, за който в сигнала се твърди, че не е бил заведен със складова разписка.

Дребни технически пропуски е имало при инвентаризацията, но е дадено предписание да се отстранят при следващата.  Проверяващите са приключили проверката с препоръки към директорката  да усъвършенства системата за финансово управление и контрол.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...