неделя, 18 Ноември 2018 14:50 ч.

Почина професор Петър Константинов

14.06.2011   |   18:09
Прочетена: 1068   |
Коментари: 0
Почина професор Петър Константинов

След дълго боледуване на 12 юни почина големият български родолюбец професор Петър Константинов, създател на Общонационалното сдружение "Мати Болгария", съобщи БГНЕС.

Писател, лекар, кардиолог, икономист, блестящ есеист, народопсихолог, задълбочен изследовател на българската душевност през вековете, оратор, трибун, общественик, Петър Константинов е една любопитна смесица от таланти.

Роден е в град Казанлък на 1 август 1928 г. Роден в Казанлък, Завършва Медицинската академия - София и Висшия икономически институт - София, политическа икономия. Женен, със син. Специализира вътрешни болести, кардиология и ревматология в София и Грайфсвалд. До 1984г. той е лекар в системата на Министерството на транспорта, в Главно управление на Строителни войски и в Клиниката по вътрешни болести и терапия при Медицинска академия в София.

Щедрият му писателски дар се проявява в забележителните му книги - есета, повести, разказа и романи: "Вдъхновението на едно столетие", "Времето на майсторите", "От душа и от сърце""Пътища на надеждата", Предания за изчезналия град", "Черкезките хълмове", "Последната изповед", тетралогията "Синият аметист" /"Изгревът", "Прощаване с пролетта", "Разпятието", "Булевардът на спомените"/, "Светилници в утрото", "Авеню Фож", "Старият Пловдив", "Заливът на сънищата" и др.

Създател и ръководител на Общонародното сдружение "Мати Болгария" /4 декември 1989 г./, създател и ръководител на Комитет за защита на правата на българите извън сегашните граници на България и на Комитет "За защита на историческата истина в България".

Върху икономически теми са трудовете му: "Социално-икономически проблеми на научно-техническата революция" /1970/, "Миграция на научно-техническите специалисти" /1990/ и "Червения капитализъм /2010 г./. В областта на медицината има над 150 научни трудове. Поклонението и опелото ще се извършат на 17 юни 2011 г. от 10.00 часа в храм "Света Неделя", а погребението - от 13.00 часа на Централни софийски гробища.

 

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
7318
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...