неделя, 21 Януари 2018 12:55 ч.

Появи се пети ужилен от Евгени Генов с дом на зелено

Чуждата кооперация, в която инвеститорът менте продавал жилища, е строена от съпруга на Савина Петкова
14.09.2017   |   12:45
Прочетена: 4989   |
Коментари: 0
Появи се пети ужилен от Евгени Генов с дом на зелено
Снимка: Константин Дичев се зарича да си търси парите докрай
Автор на снимката: Атанас Кънев

Кооперацията, в която Евгени Генов продавал жилища "на зелено", е строена от Любомир Петков, съпруг на председателя на Общинския съвет Савина Петкова, научи "Марица". Както вече писахме, Генов е измъкнал близо 215 000 лв. от четири семейства с обещанието да им построи апартаменти на ул. „Славянска” 36. Междувременно се появи пети ужилен. Това е Константин Дичев, който разбрал последен, че Генов продава жилища, които не са негови. Така той единствен е изплатил цялата договорена стойност на апартамента от  69 102, 95 лв. По делото на Дичев Генов вече излежава присъда от 8 месеца затвор. Освен това строителният предприемач е осъден да върне на Дичев и сумата от около 70 000 лв. Над фирмата му обаче тегнат запори от НАП и не е ясно дали и кога измамените ще си вземат парите.   

Схемата, по която Евгени Генов е действал, е една и съща - той прехвърлил на друг инвеститор парцела и правото на строеж, но продължил да продава жилища "на зелено". По време на огледите успешно убеждавал клиентите, че всичко е наред  и всеки момент сделката ще бъде изповядана пред нотариус. Генов има и втора присъда за другите четирима измамени, която е 3 години затвор. Тя обаче не е влязла в сила.

Дичев и Генов се запознали покрай общ приятел преди десетина години. След време Генов споделил на Дичев, че има нужда от пари, и получил от него заем от около 17 000 лв. Забавил връщането, а когато се заел със строежа на кооперацията, предложил на Дичев да му продаде жилище там, като дългът бъде за сметка на първата вноска. Предварителният договор за продажба за апартамент от 54,24 кв. м на ул. „Славянска” 36 е подписан на 3 май 2010 г. Още през декември 2009 г. обаче Генов бил  прехвърлил собствеността върху терена и правото на строеж на инвеститора Любомир Петков с опцията за обратно изкупуване. До това обаче изобщо не се стигнало. Петков е съпруг на председателката на Общинския съвет Савина Петкова. По онова време тя е юрист в общината, откъдето е освободена след смяната на администрацията през есента на 2011 година.  

Строежът напредвал, Дичев плащал договорените вноски, а Генов непрекъснато го уверявал, че ще го срещне с новия инвеститор и ще се стигне до прехвърляне на имота. „До последно ме лъжеше, запазил бил дата за нотариус. Дадох му срок и му казах, че отивам в прокуратурата. Така и стана и Генов вече е осъден. Приятели изчисляват, че за 70 000 лв. са му дали 8 месеца, горе-долу по 10 000 лв. на месец. И ме питат защо не съм им дал на тях тези пари, те да полежат на топло и те срещу такава надница”, казва Константин Дичев с иронична усмивка. И се зарича, че ще си търси парите докрай.

Савина Петкова: Бях свидетел по делото

Председателят на Общинския съвет Савина Петкова обясни, че няма никаква връзка между историята с Евгени Генов и нейната предишна работа като юрист в общината. "Довършихме кооперацията със съпруга ми, макар и със забавяне. Чак след 2-3 години разбрахме, че Евгени Генов продължава да продава имоти и води хора на оглед там. Едни от измамените се обърнаха към нас, а чак по-късно, когато ни извикаха в Икономическа полиция, с ужас установихме, че има и други. Съдействахме на разследването и свидетелствахме по делото на Дичев, по което Генов вече е осъден", коментира случая Савина Петкова. Тя подчерта, че по време на крайно неприятната история е била без работа и не е имало никакви индикации, че някой ден ще оглави Общинския съвет.

 

 


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
749
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...