вторник, 15 Октомври 2019 20:42 ч.

По програма A.L.E.C.O.: Европа дава 1 млн. евро за млади предприемачи

Facebook и Google се отварят към наши бизнесмени
07.11.2016   |   19:45
Прочетена: 1004   |
Коментари: 0
По програма A.L.E.C.O.: Европа дава 1 млн. евро за млади предприемачи

Европейската комисия (ЕК) одобри предложената от българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков нова европейска програма за младежко предприемачество. Инструментът, който беше кръстен от Новаков с името A.L.E.C.O., е с бюджет от 1 млн. евро и е първото изцяло българско предложение в сферата, което бива одобрено и финансирано, съобщи пресцентърът на евродепутата Новаков.

A.L.E.C.O. е получила оценка с една степен под максималната възможна и се очаква да заработи през 2017 г. Името на програмата е вдъхновено от българския писател и пътешественик Алеко Константинов и е абревиатура от Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities (Постигане на лидерство в предприемачеството и бизнес възможности).

Чрез новия инструмент ще се предоставя финансова подкрепа на млади предприемачи от страните - членки на ЕС, за да намерят подходящи компании в САЩ, Канада, Сингапур, Япония, Китай и Южна Корея, в които да трупат опит до 6 месеца.

С бюджет до 1 млн. евро трябва да бъдат подкрепени до 200 кандидати от България и от цяла Европа. За да се възползват, те трябва да имат осъществим бизнес план, да са основали наскоро своя компания или да са участвали в програма „Еразъм" за млади предприемачи.

Очаква се програмата да финансира до 70 на сто от предварително определените разходи по време на престоя, както и до 1000 евро за пътуване на предприемача до избраната страна.

В момента българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Новаков ще пътува на работно посещение в САЩ, за да преговаря с първите потенциални партньорски организации и фирми, които да приемат предприемачи по програмата. Сред компаниите са Facebook, Google, Samsung, Intel, Apple, Ebay, Nokia, Cisco, Amazon и Uber. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...