вторник, 20 Февруари 2018 05:34 ч.

Правителството на националната цел си остава химера

В парламента ще работя за каузите на Пловдив и нова здравна политика
19.04.2017   |   07:26
Прочетена: 1926   |
Коментари: 1
Правителството на националната цел си остава химера

Галина ГЕОРГИЕВА


 

Доц. Георги Йорданов е роден на 12 октомври 1956 година в Нова Загора. Завършил е Дентална медицина в Медицинския университет в Пловдив. Специализирал е мениджмънт на здравното осигуряване в Германия. Изкарал е и курс по мениджмънт на болнични заведения в САЩ. Бил е директор на Районния център по здравеопазване и на МБАЛ „Свети Мина”. Между 2006-2009 година и 2014-2017 година е изпълнителен директор на УМБАЛ „Пловдив”. Бил е общински съветник от БСП. На изборите на 26 март беше избран за народен представител.


Доц. Йорданов, доволен ли сте от резултата на БСП в Пловдив?  

- И да, и не. Резултатът на БСП спрямо предишните парламентарни избори се вдигна два пъти. Ако през 2014 година партията успя да вкара само един депутат, то сега от Пловдив сме трима. От друга страна, не съм доволен, защото всяка партия, за да реализира своите идеи, трябва да бъде във властта. В новия парламент БСП ще играе ролята на опозиция, въпреки че има достатъчен брой депутати, за да коригира някои решения на управляващите.

В същото време съзнавам, че обстановката, както в страната, така и в света, е доста трудна, и съчувствам на колегите от ГЕРБ.Този парламент няма да е спокоен. Но БСП е доказала, че е отговорна към националните интереси партия и не може да бъде безучастна, независимо дали е поела тежката роля на  управляваща или на партия, която ще помага на управляващите.

А това, което ме радва след президентските и парламентарните избори, е промененото отношение на българите към партията. Хората считат, че без значима роля на БСП и участие във властта трудно може да се мине.  Знаете, че нашият слоган на кампанията беше „Промяна”. Определено българите искат промяна и тя трябва да се случи.

Промяната обаче в БСП се случи и я реализира жена. Какво мислите за Корнелия Нинова като председател?

- Корнелия доказа, че е боец. Тя изнесе на плещите си една значима част от кампанията. За първи път от времето на ранния Първанов БСП има лидер, който поема отговорността и поставя националните интереси над партийните.

Искам да посоча и друг факт -  БСП, за разлика от другите партии,  е с реализирани кадри в международни институции - самата Нинова е вицепрезидент на Социалистическия интернационал, Станишев е председател на ПЕС, а Ирина Бокова имаше реален шанс да бъде генерален секретар на ООН. БСП  е демократична партия, решенията се взимат с много спорове, лидерът се избира пряко от всички членове.

При коя друга партия в България го има това? Но пак искам да подчерта, че в момента в страната трябва да се взимат националноотговорни решения. Със съсед като Турция, от другата страна на която се намира Сирия и Ислямска държава, много трудно може да се говори за неутралитет.  

Вярвате ли, че правителството на Борисов ще изкара 4-годишен мандат?

- Бих искал перспективата да е по-продължителна, защото ще обезпечи една сигурност на страната. Бойко Борисов разбира, че само с ГЕРБ няма да може да се справи с предизвикателствата, които стоят пред страната. Основните притеснения са от някои ексцентрични действия на патриотите. Той иска да подпише споразумение с всяка от формациите поотделно.

Това означава, че се притеснява от единството им и би искал да си осигури съгласуването на политиката с една или друга формация от ОП. От друга страна, ако това стане поотделно, ще отвори вратичката за скоростно разделяне на патриотите. Трудно ще бъде  взето решението за правителството, но  всички разбират, че на България трябва стабилност.

- Какво е мнението ви за широка коалиция между БСП и ГЕРБ?

- Би било добре за България в този момент от  240 депутати 175 да гласуват единно, но е видно, че не може да има широка коалиция. Това не значи, че не може да има правителство, което президентът Радев определи като правителство на националната цел.

Това означава немският модел. В Германия експертите на двете най-големи партии работят около 2 месеца по определени решения, които трябва да изпълни правителството. Те са описани конкретно в договора между тях. В България обикновено първо си стискаме ръцете, пък после мислим какво да правим.

Така тръгнахме навремето с ДПС, а после и с правителството на Орешарски и нещата не се получиха. Мисля, правителство на националната цел може да бъде създадено. Бихме работили за такъв кабинет,  ако е от експерти, еднакво отдалечени от двете партии. Вижда се обаче, че и този път правителство на националната цел си остава химера. 

- Какви ще бъдат приоритетите ви в Народното събрание?

- Отивам в парламента, за да работя за каузата на Пловдив. Градът ни има много проблеми, един от тях е липсата на дейност за стимулиране на бизнеса и това трябва да се промени. Пловдивските бизнесмени считат,  че не получават своето протежиране  от администрацията за сметка на фирми от други градове.

Едно  от нещата, което съм си поставил за цел, е осигуряване на чиста планинска вода от каскадата Въча за жителите на Пловдив и околните селища. Друг важен инфраструктурен проект, зад който заставам, е изграждането на високоскоростен булевард на мястото на сегашната железопътна линия гара Пловдив до гара Филипово-запад.

Третият е свързан с построяването на дом за пловдивската опера, още повече че само след 2 години градът ще бъде Европейска столица на културата и се очакват гостувания на световноизвестни изпълнители.  Като председател на сдружение „Пловдив-спортна столица“, чиято основна задача е поддръжката на спортната база в града, ще работя, за да бъде възстановен стадион „Пловдив“ и доизграждане на стадионите „Христо Ботев“ и „Локомотив“.

В работата ми като народен представител ще инициирам сформирането на работна група, която да изготви Програма за възстановяване на разрушената спортна база.  Пловдив няма своя зона за отдих, а такава би могла да бъде  хижа Здравец - Студенец - Бяла черква.  Другата тема са ромските гета. БСП имаше решение още 1993-94 година, когато имахме кмет на „Източен”.  

Според проекта тогава от другата страна на Марица трябваше да бъде построен комплекс от общински жилища - между 10 и 20 000.  Идеята е тези апартаменти да  се отдават само на хора, които нямат жилища, срещу един приличен наем. 

- Вие сте директор на УМБАЛ „Пловдив”и ще се наложи да напуснете поста, щом влезете в парламента. В какво състояние оставяте болницата?

- Да, по закон аз излизам в неплатен отпуск, докато изтече мандатът ми на народен представител. А здравната политика е основното, заради което искам да отида в НС.  Ние имаме една дълбоко сгрешена здравна политика. Започнахме реформа в здравеопазването преди 10 години, стигнахме донякъде и спряхме.

Аз съм от тази категория здравни мениджъри, които не приемат оценката на дейността на болниците само с финансовите им показатели. Тя трябва да е основно по медицински показатели - колко пациенти са лекувани, колко са излекувани и какъв е резултатът от тяхното лечение.

Един принцип ще бъде водещ в моята дейност -  по-малко пазар в държавата и повече държава. А що се отнася до УМБАЛ „Пловдив”, болницата е на изключително добро ниво, пациентите ни се доверяват. Ние сме привлекателно място за хора с неплатени здравни осигуровки, но не можем да ги върнем. А това води до извършване на нефинансово обезпечена дейност, което затруднява нашите резултати. Правилото в медицината е колкото повече работи една болница, толкова задължения трупа.

А нашите дългове са колкото преди три години, когато поех болницата. Още с първия ден започнахме с 1, 5 млн. задължения. Въпреки обещанието на Москов да подпомага  дейността на държавните болници, те бяха ограничавани.

Преди Нова година бяхме сюрпризирани с орязване на лимита. Имаме два пътя - или да лекуваме пациенти на цената на трупане на задължения, или като частните болници да печелим. В нашата болница лекуваме пациентите.  

- Кой ви въведе в политиката?

- Проф. Иван Зънзов.  В БСП съм от 1987 година, трето поколение член на партията съм, дъщеря ми Десислава е четвърто. Аз съм минал през годините, когато да кажеш, че си член на БСП, беше като да кажеш, че си надзирател в концентрационен лагер. Политиката  ми даде възможност да разбера, че между думите и делата има огромна разлика. Аз съм апологет на Левски, че дела трябват, а не думи.

- Дъщеря ви Десислава  върви по вашите стъпки. Давате ли съвети?

- Да, тя се насочи към политиката, макар политиката да не е най-чистата сфера на човешките отношения. За съжаление и двете ми дъщери не поеха пътя на медицината. 

- Как разтоварвате напрежението?

- Много обичах футбола, но не мога да играя вече. Разтоварвам със ски, риболов и като се радвам на близнаците ми и на техните постижения в спорта. Момчетата са на 7 години и ще бъдат първокласници.

<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
3973
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...