сряда, 23 Октомври 2019 04:29 ч.

Правят галерия на 3 нива в бившия Детмаг „Снежанка

Фондация Пловдив 2019 ще ги ползва за мащабни изложби по време на Европейска столица на културата
29.11.2017   |   08:34
Прочетена: 665   |
Коментари: 0
Правят галерия на 3 нива в бившия Детмаг „Снежанка

Галерия на три нива оформят в общинските части от Детмаг „Снежанка” - такива са амбициите на община Пловдив. В момента е готово плановото задание, по което ще се проектира новият арт център. Идеята е той да е готов за 2019-а, когато градът е Европейска столица на културата.

Наскоро кметът Иван Тотев заяви, че не е съгласен да настани Дружеството на пловдивските художници в Детмаг "Снежанка", понеже за сградата има други планове. Искаме да направим хубава галерия, обясни градоначалникът. Сегашното планово задание дава насоки как да се трансформират близо 1000 квадрата от свободните общински площи. Останалата част от сградата е на реститути.

Експерти от общината разгледаха концепцията на Експертен съвет. Заданието е изработено безвъзмездно от Камарата на архитектите в Пловдив, върху него ще се базира и новия проект. Става дума за вътрешно преустройство два етажа от Детмаг „Снежанка” - първи (421 кв. м) и втори (501 кв. м) - заедно със част от сутерена (156 кв. м). Пространствата се трансформират в флексибилни изложбени зали, така че да могат да се разделят на по-малки зони, чрез вътрешни прегради. Възлагането ще стане чрез обществена поръчка. Плановете на общината са новата арт локация да е напълно готова за културните събития през 2019 г. Разчитаме на Детмаг "Снежанка" като изложбени пространства, потвърди Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Фондация Пловдив 2019. „Водим преговори за по-мащабни и скъпи изложби, които да се проведат именно тук през 2019 г. Един от партньорите ни е Иза (Институт за международни културни отношения на Германия). Затова е толкова важно дали пространствата ще бъдат трансформирани така, че да отговорят на необходимите стандарти”, обясни Куюмджиева.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...