петък, 18 Януари 2019 02:25 ч.

Празнична трапеза: Баницата - за късмет, ястията - за берекет

Новогодишната трапеза трябва да е богата, за да се радваме на изобилие през следващите месеци
31.12.2017   |   20:20
Прочетена: 2262   |
Коментари: 0
Празнична трапеза: Баницата - за късмет, ястията  - за берекет

Новогодишната трапеза е още по-богата от тази на Бъдни вечер. Седмица след Коледа вече сме привикнали с разнообразна храна след дългия пост. Липсват и специални правила в подредбата на масата, най-важното е да е отрупана с всякакви вкусни неща, за да може цялата следваща година да изобилства от положителни моменти и никой да не остава гладен.

На трапезата може да има свинско месо, пуешко, чесън, жито, мед, орехи, различни видове ядки, вино и шампанско, плодове. Други традиционни ястия са питка с паричка, туршия, различни сушени мезета, торта или тиквеник. В средата на масата трябва да се постави борова клонка, а хората, които празнуват, да бъдат облечени в празнични дрехи. 

Питата се разчупва от мъжа в къщата, трапезата се прикадява с тамян, така донякъде обичаите се припокриват с тези на Бъдни вечер.

В средата на масата е баницата с късмети. Традицията повелява мъжът в къщата да я завърти три пъти. След това я поставя и всеки взима парчето, което в срещу него. 

Баницата се приготвя от пластове тестени кори с различна плънка. Съществуват няколко различни варианта. Според това как са подредени пластовете тя може да бъде вита или наложена, а според вкуса е сладка и солена. Въпреки различните вариации най-разпространената рецепта е тази с плънка от яйца и сирене. 

В нея се поставят толкова хартиени късметчета, колкото е и броят на хората на трапезата. Най-често срещаните късмети са здраве, късмет, любов, пари, нова къща, нова кола, нова работа, бебе. Задължителна е и  желязната пара, която се слага само в едно от парчетата. Смята се, че този, който избере това парче, ще бъде най-богат през следващата година.

Късметите трябва да бъдат сгънати и увити във втора по-дебела хартия, която да ги опази. Все по-разпространен начин е да се разпечатат и нарежат на малки свитъци. Те се прикрепят към клечка за зъби и се забождат върху самата баница. Така се избягва и вероятността да бъдат изядени случайно.

Празнична трапеза: Баницата - за късмет, ястията  - за берекет
<>
>

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. &bdquo;Марица&ldquo;, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...