четвъртък, 27 Февруари 2020 06:16 ч.

Преди 100 години: Шепа болшевики преобърнаха историята

Век по-късно някои в Санкт Петербург и Москва мечтаят за монархия
07.11.2017   |   06:40
Прочетена: 1391   |
Коментари: 0
Преди 100 години: Шепа болшевики преобърнаха историята

На  7 ноември (25 октомври по стар стил) 1917 г. в столицата на Руската империя Петроград, преименувана в  Санкт Петербург, отеква митичният изстрел от крайцера "Аврора". Малка група революционери, обявени за престъпници и метежници от царската полиция, завземат властта в една от най-големите империи в света.  
 С щурм, въпреки липсата на съпротива, е превзет Зимният дворец, арестувани са членовете на Временното правителство. 

Събитията отпреди век променят хода на цивилизацията. За преврата се говори вече столетие, но еднозначната историческа оценка е все още невъзможна.

Пропагандата на СССР обяви Великата октомврийска революция за най-важното събитие в човешката история, а фактите около болшевишкия преврат бяха съзнателно замъглявани и подменяни в продължение на десетилетия.

Лагери на смъртта, милиони разстреляни от чекистите, унизени и прогонени от домовете им човешки същества са в основата на бъдещата "империя на злото", каквото определение слага на новопоявилия се строй западната преса.

Октомврийската революция, наричана също Болшевишка, е въоръжен преврат в Русия и замяна на буржоазното управление, което идва на власт след Февруарската революция от 12 февруари същата година. Пучът се ръководи от КПСС (болшевики) начело с Владимир Ленин. Много автори приемат, че Ленин играе ключова роля, без която Октомврийската революция не е щяла да се осъществи. Тя успява, въпреки че болшевиките са едва 0,17% от населението в тогавашна Русия.  Според конспиративна теория съратникът на Ленин Лев Троцки получава от Америка 100 млн. долара - целта била да се  предотврати победа на Русия през Първата световна война.  

 Болшевиките бързо слагат ръка върху всички търговски и частни банки. Установена е “диктатура на пролетариата”, създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари начело с Ленин.  Последица от октомврийския преврат е разрушителната гражданската война в Русия. 

Революцията довежда до създаването на Съветския съюз - първата комунистическа държава в света - първата от класическите тоталитарни системи на XX век. В продължение на 70 години след 1917-а Русия се управлява от съветско комунистическо правителство.  

Конфронтацията със Запада ражда едно от най-мащабните противопоставяния в света - Студената война. 

Впрочем още решението на Ленин да екзекутира последния руски император Николай Втори, съпругата му Александра Фьодоровна и децата им без съд и присъда през 1918 г. предизвиква възмущение сред целия свят. 

Става все по-ясно, че капиталистическото устройство на Запада е в антагонистични отношения с първата в света социалистическа държава както по отношение на политиката - колониализъм срещу интернационализъм, така и по отношение на икономиката - пазарна срещу планова икономика.

Западът и Япония опитват неуспешно чрез военна помощ за белогвардейците да отстранят болшевиките. Много бързо СССР се налага като ръководител на Комунистическия интернационал, който заплашва Запада със световна революция.

Бедствие или тласък за развитие е Октомврийската революция? 100 години след нея мнението на руснаците е разделено. Революцията от 1917 г. даде тласък на обществено-икономическото развитие на страната, смятат 38 процента от руснаците в анкета по случай годишнината. Всеки пети руснак  пък смята, че това е било "държавен преврат.  60 процента изразяват симпатия към разстреляния от болшевиките цар Николай Втори.  53 процента обаче симпатизират на заклетия му враг - водача на революцията Владимир Илич Ленин, което показва, че някои хора се кръстят и в двамата. Някои руснаци дори признават, че връщането на монархията би стабилизирало страната - готови са да преглътнат дори прекалената власт на президента Владимир Путин като заместител на бащицата. В крайна сметка 92 процента от хората са категорични, че на днешна Русия не  е нужна нова революция.

Преди 100 години: Шепа болшевики преобърнаха историята
Преди 100 години: Шепа болшевики преобърнаха историята
Преди 100 години: Шепа болшевики преобърнаха историята

Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...