сряда, 16 Октомври 2019 01:26 ч.

Преди 27 г. установихме дипломатически отношения с Ватикана

Йоан Павел ІІ е първият папа, посетил България
06.12.2017   |   07:42
Прочетена: 358   |
Коментари: 0
Преди 27 г. установихме дипломатически отношения с Ватикана

Връзките на България с Ватикана и Римокатолическата църква датират от векове и често пъти са играли важна роля в българската история. Странно защо обаче, официални дипломатически отношения между двете страни се установяват едва преди 27 години.

И това далеч не е само заради набеждаването на нашите тайни служби за атентата срещу папа Йоан Павел ІІ и дългото задържане в затвора на оневинения впоследствие Сергей Антонов. 

Официалните дипломатически отношения между България и Светия престол са установени на 6 декември 1990 г. на равнище на посолство (апостолическа нунциатура) в София и Посолство на Република България при Ватикана.

Особено характерното в отношенията между България и Светия престол са контактите,   каквито представляват  ежегодните посещения на българска правителствена делегация за 24 май. 

Тази традиция да се посещава Рим и Ватикана по случай 24 май и  Кирило-Методиевите празници  съществува от 1977 г., като българските делегации, които задължително се приемат от папата, са съставени от видни политически, обществени фигури и от висши духовни лица и са ръководени от висш представител на държавната власт на  възможно най-високо равнище ((президент, председател на НС, министър-председател или министър на външните работи).

След установяване на дипломатически отношения между България и Ватикана става възможно и немислимото доскоро посещение на папа в България. Йоан Павел ІІ посети и Пловдив на 26 май 2002 г. и отслужи тържествената меса на централния площад, където се стекоха над 10 000 поклонници от страната и чужбина.

Главата на Римокатолическата църква отслужи на български език тричасова Голяма света литургия за неделя на Света Троица по католическия календар заедно с кардиналите от неговата свита, епископи и католически свещеници от България и чужбина.

Папата провъзгласи за блажени монасите Камен Вичев, Йосафат Шишков, Павел Джиджов, които са били осъдени на смърт и екзекутирани през 1952 г. заедно с Блажения епископ Евгени Босилков. Светият отец обяви датата 13 ноември, която влиза в църковния католически календар, като ден за честване на тяхното възпоминание. 

От Ватикана редовно канят и българска делегация по случай Деня на българската култура и славянската писменост - 24 май съдържа няколко задължителни базови прояви, които всяка година  протичат в различна последователност, съобразно обективни обстоятелства:

-    поклонение в базиликата „Сан Клементе”, в която се намира гробът на равноапостола св. Константин-Кирил Философ. Ритуалът включва поднасяне на венци и молебен пред гроба на св. Кирил. Не само българската делегация полага венци на гроба, тук се извършват молебени и литургии и от други славянски страни, често в присъствието на държавни глави и политици. Папа Йоан Павел II се е молил там за Полша и другите славянски народи.

-    поднасяне на цветя пред българската плоча в папската базилика „Санта Мария Маджоре”, където папа Адриан II приема славянските просветители св. св. Кирил и Методий и  за първи път са били осветени славянските православни книги и славянският език е обявен за литургичен. /Марица.бг


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...