сряда, 16 Октомври 2019 01:34 ч.

Представят 20 документални филма за Левски

08.11.2017   |   16:44
Прочетена: 522   |
Коментари: 0
Представят 20 документални филма за Левски

Първият документален филм за Апостола на свободата, наречен "Прослава на Васил Левски" и най-новата лента  "Лъвский: Европеец в Българско"  ще бъдат представени днес и утре в Карлово. Първият е 30 минутен, създаден е през 1931 години от оператора Христо Константинов и диктора С. Вутева.  Автор на последния, заснет тази година, в чест на 180 години от рождението на Апостола,  е режисьорът Искрен Красимиров.

Проявата е  част от Прегледа на съвременните документални филми за Васил Левски, в който ще бъдат показани общо 20 произведения. Тя е постетена на 80 години от създаването на музей "Васил Левски" в родния град на Апостола.

Публиката ще може да види  общо  20 от най-добрите произведения, посветени на Апостола, създадени от 30-те години на миналия век до наши дни.

Сред тях е "Левски пред съда на портата и историята", заснет по сценарий на един от най-задълбочените изледователи на живота и делото Апостола проф. Дойно Дойнов и известния режисьор на документално кино Андрей Алтъпармаков. Лентатата е от 2007 година.  Ще бъде показан е един филм от карловски автори - "Левски - евангелие, път и безсмъртие" на журналиста от местната телевизия  Георги Шишманов, по сценарий на ръководителя на карловския театър "Елена Снежина" Иван Стефанов.

Прожекциите ще са днес, 9 ноември и  утре - 10 ноември.   Те ще са в една от залите на Националния музей "Васил Левски". Единствено  филмът "Лъвский: Европеец в Българско" ще бъде представен в зала "Васил Караивнов" на общината, където ще е тържественото честване на 80-годишнината от създаването на музея.

Междувременно музейните специалисти ще срещнат публиката с творчески колективи, работили по документалните филми.

Учениците от карловските училища "Васил Левски"  и"Христо Проданов" ще могат да гледат тези филми в залите на учебните заведения.


Топ новини
Читател: Скочих в локва заради неправилно паркирани коли
18.01.2018   |
18:15   |
8277
Коментари: 0
Пловдивчанин се оплака в редакцията на в. „Марица“, че му се е наложило да скочи в локва заради неправилно парклирали коли. Случката се разиграла в четвъртък...